Снимка: БГНЕС

Пхенян заяви днес, че разпространението на коронавирус в КНДР е започнало от хора, контактували с балони, долетели от Южна Корея, предадоха АП и ТАСС.

От години южнокорейски активисти пращат балони на север от 38-ия паралел, които пренасят пропагандни критични позиви срещу севернокорейския вожд Ким Чен-ун. Пхенян редовно реагира гневно на тази практика, но правителството в Сеул не е в състояние да я прекрати. Активисти от групата "Борци за свободна Корея" съобщиха, че на 29 юни са пратили на север балони с лекарства и предпазни маски и че на 5 юни са осъществили подобна акция.

Още по темата

Световни здравни експерти казват, че коронавирусът се разпространява от хора, които са имали близък контакт със заразени лица или са вдишали въздушни капки, като това е по-вероятно да стане в затворени и зле проветрени пространства, отколкото на открито. Южнокорейското министерство на обединението заяви, че не е възможно пратени от Юга с балони с листовки да предизвикат разпространение на вируса на Север, съобщава БТА.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА съобщи днес, че според разследване на властите епидемията от COVID-19 в КНДР е започнала, след като войник и дете са пипали "чуждестранни" обекти в провинция Канвондо край границата с Южна Корея. Затова властите са призовали населението към бдителност относно предмети, донесени от вятъра или балон от юг.

Досега в 26-милионна Северна Корея са обявени 4,7 млн. случая на треска, но само малка част от тях са установени като КОВИД-19. Починалите заразени с коронавируса са 73, което е изключително малко и се смята, че режимът манипулира данните, посочи АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase