Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 милиона живота по света са били спасени благодарение на ваксините срещу ковид през първата година на имунизационната програма. Това показва ново проучване, публикувано в изданието "Лансет", предаде ДПА.

Още по темата
"Ваксинацията срещу КОВИД-19 значително промени курса на пандемията, спасявайки десетки милиони животи по света", пишат авторите на проучването, ръководено от екип от Импириъл колидж в Лондон. "Недостатъчният достъп до ваксини в страните с ниски доходи обаче ограничи въздействието в тези условия, което засилва необходимостта от глобално ваксинационно равенство и покритие."

Учените смятат, че още 600 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако е била постигната целта на СЗО да се ваксинират 40 процента от населението във всяка страна до края на 2021 г.

Проучването се основава на данни от 185 държави и територии за периода от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 година, предаде Франс прес.

Това е първият опит за оценка на пряко и косвено предотвратените смъртни случаи в резултат на ваксинацията. За тази цел са използвани официални данни за смъртните случаи от ковид, но също така и за общия брой случаи на свръхсмъртност за всяка страна (или оценки, когато е нямало официални данни).
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 7 месеца

20 милиона случаи предотвратили, а колко милиона случаи причинили? Няма как вече да тупате същата топка, мисля, че всеки е наясно с едностранната ви пропаганда. Има хора с по 2-3 дози и най-малката настинка ги събаря. Все повече млади ваксинирани спортисти падат по игрищата и умират на място. Същите простотии да се налагат няма да стане този път, този път ще има убити политици и съборени правителства.

74

Анонимен

преди 7 месеца

Ваксините предотвратиха 20милиона смъртни случаи и причиниха смъртта на 100милиона и увредиха няколко милиарда.Не отричам че има вирус,два пъти го изкарах,първия път доста тежко,Слава на Бога оцелях,интересното е че хора с две и три дози починаха.Другите ваксинирани които познавам ,след втората ваксина и най малката настинка ги събаря

73

Анонимен

преди 7 месеца

Аха. Иначе сте сигурни, че иначе щеше да има 21 милиона смъртни случая?