Снимка: БГНЕС

В понеделник властите в китайската столица Пекин се втурнаха да овладяват епидемията от COVID-19, причинена от шумен 24-часов бар, известен с евтиния си алкохол и големите тълпи, като милиони хора бяха подложени на задължителни тестове, а хиляди - на целенасочено блокиране.

Епидемията от близо 200 случая, свързани с Heaven Supermarket Bar в центъра на града, който току-що беше отворил отново след като ограниченията в Пекин бяха облекчени миналата седмица, показва колко трудно ще бъде за Китай да постигне успех в своята политика на "нулев COVID", докато голяма част от останалия свят предпочита да се научи да живее с вируса, предава "Ройтерс".

Повторната поява на COVID-19 поражда и нови опасения относно перспективите пред втората по големина икономика в света. Китай тъкмо се отърсва от тежкия удар на двумесечното блокиране на Шанхай, най-населения град и търговски нервен център, което разтърси и световните вериги за доставки.

Обслужването в ресторантите в Пекин беше възобновено на 6 юни след повече от месец, в който 22-милионният град наложи различни ограничения на COVID. Много търговски центрове, спортни зали и други заведения бяха затворени, част от обществения транспорт в града беше спрян, а милиони бяха призовани да работят от вкъщи.

"Сега трябва да тестваме всеки ден. Малко е неприятно, но е необходимо", казва 21-годишен жител на име Цао, който държи магазин за хранителни стоки в най-големия пекински квартал Чаоян, където е открито струпването на барове. "Ситуацията с вируса навреди на бизнеса ни, той е намалял с около 20-30%".

В понеделник Чаоян започна тридневна кампания за масово тестване сред около 3,5 млн. жители. Идентифицирани са около 10 000 близки контактни лица на посетителите на бара, а жилищните им сгради са поставени под запор, като някои от планираните повторни откривания на училища в района са отложени.

Още по темата
Според очевидци на "Ройтерс" в понеделник около някои тестови площадки са се извивали опашки с дължина над 100 метра. Около няколко жилищни квартала са поставени големи метални бариери, а хора в костюми за борба с опасностите разпръскват дезинфектант наблизо.

Миналата седмица, когато ограниченията за хранене бяха премахнати, Heaven Supermarket Bar, оформен като голям магазин за алкохол на самообслужване със столове, дивани и маси, възвърна популярността си сред младите, шумни тълпи, лишени от възможност за общуване и партита по време на ограниченията на COVID в Пекин.

Барът, в който посетителите претърсват коридорите, за да си вземат всичко - от местни тежки алкохолни напитки до белгийска бира, е известен сред пекинските пияници с масите, отрупани с празни бутилки, и с клиентите, които заспиват на диваните след полунощ.

Властите определиха епидемията като "свирепа" и "взривоопасна", тъй като заразените живеят или работят в 14 от 16-те района на столицата.

Длъжностните лица не са коментирали точната причина за избухването на епидемията, нито са обяснили защо все още не са възстановили нивото на ограниченията от миналия месец.

Струпването на барут е причинено от пропуски и самодоволство в превенцията на епидемиите, пише в коментарен материал в понеделник подкрепяният от държавата вестник Beijing Evening News.

"В момент, когато нормалността в града се възстановява, падането на Heaven Supermarket Bar означава, че лишенията и усилията на безброй хора са били напразни", пише вестникът.

Ако епидемията се разрасне, "последиците могат да бъдат сериозни и такива, каквито никой не би искал да види", се казва още в доклада.

В Heaven Supermarket Bar, както и други предприятия наблизо, включително "Парадайз масаж и СПА", бяха блокирани, като входовете бяха блокирани от полицейски ленти и служители по сигурността.

Няколко клиенти и персоналът на салона ще бъдат заключени временно за проверка, съобщиха властите.

Общо за неделя в Пекин са регистрирани 51 случая, в сравнение с 65 за предходния ден, което е в съответствие с националната тенденция за намаляване на случаите.

В Шанхай, където през уикенда приключиха масовите тестове за повечето от 25-те милиона жители, след като в началото на месеца бяха отменени забраната и много от ограниченията, бяха регистрирани 37 случая, при 29.

Докато властите в Пекин се бореха с новите случаи на COVID през април, продажбите на дребно в столицата се свиха с 16% на годишна база, а продажбите на имоти - с 25%. Данните за май, които се очакват по-късно този месец, също се очаква да бъдат тежки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase