Снимка: БГНЕС

В някои части на Шанхай започнаха да се налагат нови ограничения, като на жителите на обширния квартал Минханг беше наредено да си останат вкъщи за два дни в опит да се контролират рисковете от предаване на COVID-19.

Минханг, в който живеят над 2 млн. души, ще проведе тестове за нуклеинова киселина на всички жители на 11 юни, а ограниченията ще бъдат отменени след приключване на тестовете, съобщи правителството в своя акаунт в WeChat, цитирано от "Ройтерс".

В сряда Шанхай съобщи за четири нови потвърдени симптоматични случая на COVID-19, всичките в зони, които вече са под карантина. Нито един от новите случаи не е в район Минханг.

Миналата седмица Шанхай излезе от двумесечната блокада на целия град, но някои жилищни комплекси отново бяха запечатани, тъй като властите продължават да провеждат политика на "динамична нулева КОВИД", целяща възможно най-скорошно спиране на веригите за предаване на вируса.

Това означава, че властите бързо налагат ограничения на движението и изисквания за тестване в райони, където живеят или са посещавали не само положителните случаи, но и техни близки контакти.

Няколко държавни органи на улично ниво са издали известия, според които от четвъртък жителите ще бъдат подложени на двудневно ограничаване на движението и още 12 дни на строги тестове.

Според съобщенията от поне три квартала в Шанхай жителите ще бъдат подложени на пет кръга задължителни тестове, които ще приключат на 23 юни, и ще бъдат държани в затворени помещения до събота.

През изминалата седмица по някои от тези улици в близост до кварталите се появиха зелени огради и червени дървени дъски, които блокираха жителите и предизвикаха нов обществен гняв.

Джао Дандан, заместник-ръководител на здравната комисия на Шанхай, заяви на брифинг във вторник, че градът ще продължи да прилага ограничения дори в райони, които не са определени като "високорискови".

"Въз основа на оценката на тенденциите за превенция и контрол на епидемиите съответните мерки ще бъдат коригирани динамично", каза той. "Надяваме се, че обществеността ще продължи да проявява разбиране и да сътрудничи."

Градските власти се опитват да балансират между придържането си към нулевата епидемия и насърчаването на възобновяването на бизнеса, като се има предвид колко силно пострадаха местната икономика и компаниите от двумесечното блокиране.

Курортът "Дисни" в Шанхай, който е затворен от 21 март, заяви, че от петък ще отвори отново някои търговски обекти и паркови зони, но основният парк "Дисниленд", "Диснитаун" и двата му хотела ще останат затворени до второ нареждане.

Длъжностните лица в града, който е най-космополитният и най-големият бизнес център в Китай, също се опитват да подобрят връзките си с чуждестранните фирми, като провеждат многобройни срещи с ръководители и облекчават ключово изискване за преминаване на границата за чуждестранните работници.

Въпреки това бизнес камарите заявиха, че несигурността около ограниченията на COVID-19 остава основна причина за безпокойство на чуждестранните фирми.

"Тази непредсказуемост и повишеният риск водят до това, че много предприятия отлагат, намаляват или изцяло се оттеглят от китайския пазар", каза Александра Хърст, старши анализатор на политиката в Британската търговска камара в Китай.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase