Снимка: МЗ

Коронавирусната инфекция протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността, а причината е пониженият имунитет, характерен за всяка бременност. Това посочва проф. Иван Костов, директор на Акушеро-гинекологичната болница "Майчин дом“ по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори.

Бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата - чужда генетична информация, и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите на проф. Костов природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода.

Рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и базиран на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през ковид отделението на „Майчин дом“.

Ковид инфекцията е причина и за не малко преждевременни раждания, допълва лекарят. По думите му два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, индекс на телесната маса над 35, многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години. Той е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, правещите инвитро процедури, бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, включително и пост-ковид усложнения.

В отговор на въпрос кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19 проф. Костов казва, че, за да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността, а акушеро-гинекологичното общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-ата гестационна седмица. Препоръката на проф. Костов е всяка бременна жена да обсъди темата със своя акушер-гинеколог.

Пред здравните медиатори той показва данни, доказващи че ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase