Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предаде ДПА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като ковид", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

По думите й не е необходимо да се правят масови ваксинации срещу маймунската шарка, който в момента засяга някои части на света.

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират контактите. СЗО предполага, че повечето случаи на маймунска шарка ще бъдат леки. При бременните жени, децата и хората със слаба имунна система обаче има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите на отделните страни от ваксини срещу едра шарка.

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да нараства. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", призна Бриан. Тя добави, че причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са изяснени категорично.

В Аржентина междувременно бе регистриран първият потвърден случай на маймунска шарка в Латинска Америка, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на властите.

Става въпрос за мъж, пътувал до Испания.добави служителят на СЗО.

Коментари Напиши коментар

62

Неслучаен минувач

преди 2 месеца

В Азия новите вируси се появяват когато бъде изядено неидентифицирано животно.В "цивилизованата" Европа - при полов контакт с неидентифицирано животно.

61

Случаен минувач

преди 2 месеца

Защо не пишат че заразяването става при многократни полови контакти с болни заразоносители? Рейв партита с маймунки и други животинки за любители на екзотиката.

60

До 58

преди 2 месеца

Болест подобна на Марбург е описана в пророчеството на Сара Хофман от 1979.