Снимка: архив, БГНЕС

"В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период", заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите, свързани с пандемията.

Още по темата
По думите ѝ не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти.

"Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас и до момента доминира вариант ВА2 на Омикрона, сега наблюдаваме ВА4 и ВА5, които са установени още през декември в Южна Африка", допълни проф. Аргирова.

"Вчера се появи съобщението за открито лице с носителство на тези варианти и в Европа – в Ирландия. Смятаме, изчислявайки периодичността на разпространение на отделните варианти, че някъде в началото на септември у нас ще има вълна от ВА4 плюс ВА5. Тя обаче в никакъв случай няма да бъде нито толкова висока, нито толкова страшна, както досегашните", обеща вирусологът.

Над 200 постковидни синдрома са описани досега, на практика всеки орган може да бъде засегнат. Световната статистика показва, че между 10 и 12% от хората, прекарали инфекцията, се сблъсква с това. Голямото предизвикателство към здравната система ще е именно засягането на практика на всички органи,  предупреди проф. Аргирова.
 

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 4 седмици

Що плашиш хората уа? Ковид умря. Путин го уби! Има маймунска шарка.

74

Анонимен

преди 4 седмици

И какво като си го преболедувал? Може да си го "боледуваш" след 3 месеца пак.

73

Анонимен

преди 4 седмици

Бабке ние вече го преболедувахме тоя Ковид. Аи стига плака а си сложи 6-та доза за успокоение.