Снимка: БГНЕС

Северна Корея увеличава производството на лекарства и медицински консумативи, включително стерилизатори и термометри, но и насърчава използването на традиционната корейска медицина, за които се смята, че намаляват температурата и болката, докато се бори с безпрецедентното огнище на коронавирус.

Традиционните лекарства са "ефективни за превенция и лечение на злонамерената болест", каза държавната информационна агенция KCNA, въпреки че няма медицински доказателства за тези твърдения.

Вълната от COVID-19, която Северна Корея за първи път потвърди миналата седмица, засили опасенията за липсата на медицински ресурси и ваксини в страната, като агенцията на ООН за правата на човека предупреди за "опустошителни" последици за нейните 25 милиона души.

Най-малко 262 270 души са съобщили за симптоми на треска и още един човек е починал от сряда вечерта, съобщи KCNA, цитирайки данни от държавния щаб за превенция на спешни епидемии. Не се уточнява колко души са дали положителна проба за вируса.

Северна Корея, която наложи локдаун в цялата страна, досега е докладвала за 1 978 230 души със симптоми на треска и 63 смъртни случая и е въвела строги антивирусни мерки.

Кий Парк, глобален здравен специалист в медицинското училище в Харвард, който е работил по проекти за здравеопазване в Северна Корея, казва, че броят на новите случаи трябва да започне да се забавя в резултат на засилени превантивни мерки като ограничения за пътуване и структуриране на работниците в групи на техните работни места.

Но, казва Парк, Северна Корея ще се бори да осигури лечение на и без това големия брой хора, които вече са заразени с COVID-19, добавяйки, че смъртните случаи могат да достигнат десетки хиляди.

Фабриките произвеждат повече спринцовки, лекарства, термометри и други медицински консумативи "светкавично" в столицата Пхенян и близките региони, каза KCNA. Създадени са повече изолационни отделения, а работата по дезинфекцията се засили.

"Хиляди тонове сол бяха спешно транспортирани до град Пхенян за производство на антисептичен разтвор", твърди KCNA.

Информацията дойде, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун разкритикува неефективното разпространение на лекарства и критикува служителите за техните "незрели" отговори на епидемията.

При липсата на национална кампания за ваксинация и лечение на COVID, държавните медии насърчават пациентите да използват болкоуспокояващи и антибиотици, както и непроверени домашни средства, като гаргара със солена вода или пиене на чай от лоникера японика или чай от върбови листа.

"Традиционните лечения са най-добри!", казва една жена пред държавните медии, докато съпругът й описва как децата им правят гаргара със подсолена вода всяка сутрин и вечер.

Възрастна жителка на Пхенян пък твърди, че й е помогнал чай от джинджифил и проветряване на стаята й.

"Първо се уплаших от COVID, но след като последвах съветите на лекарите и получих правилното лечение, се оказа, че не е голяма работа", споделя тя в телевизионно интервю.

Държавните медии също така насърчават пациентите да използват болкоуспокояващи и лекарства, понижаващи температурата, като ибупрофен, амоксицилин и други антибиотици – които не се борят с вируси, но понякога се предписват за вторични бактериални инфекции.

Въпреки че не твърди, че антибиотиците и домашните лекарства ще премахнат COVID, Северна Корея има дълга история на разработване на научно недоказани лечения, включително инжекция, направена от женшен, отгледан в редкоземни елементи, за която твърди, че може да излекува всичко от СПИН до импотентност.

Някои имат корени в традиционните лекарства, докато други са разработени, за да компенсират липсата на съвременни лекарства.

Северът досега игнорира предложенията на Южна Корея и САЩ за предоставяне на медицинска помощ, както и исканията на Световната здравна организация (СЗО) за повече данни за огнището. Неговият генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус каза тази седмица, че СЗО е "дълбоко загрижена за риска от по-нататъшно разпространение" на вируса в Северна Корея, отбелязвайки, че страната има тревожен брой хора със съпътстващи заболявания, които ги правят по-склонни да получат тежки COVID- 19 симптоми.

В Китай Шанхай раздаде милиони кутии с традиционна китайска медицина, като билкови продукти и грипни капсули, за лечение на COVID, докато градът се бори с най-голямото огнище на вируса.

Три самолета от севернокорейската Air Koryo пристигнаха в Китай и се върнаха в Пхенян в понеделник, носейки медицински консумативи, каза дипломатически източник, пожелал анонимност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase