Снимка: архив, БГНЕС

Милиони жители на Пекин от днес работят от вкъщи след въвеждането на пореден пакет от мерки срещу COVID и 22-милионната китайска столица заприлича на град-призрак, предаде Франс прес.

Още по темата
От два месеца Китай е изправен пред най-тежката епидемична вълна от появата на първото огнище на зараза в началото на 2020 г. Въпреки че броят на заразените остава малък в световен мащаб, китайските власти прилагат стриктно политиката си за „нулев“ COVID и въвеждат локдаун в цели градове, веднага щом се появят дори няколко случая.

След Шанхай, града с най-голямо население в страната, който е в локдаун от началото на април, от една седмица и Пекин е обект на ограничения за придвижване и много обществени места (ресторанти, кафенета, спортни и фитнес зали) са затворени.

Днес властите ограничиха строго достъпа до услуги, които не са от първа необходимост в района Чаоян – най-гъстонаселения и най-натоварения в столицата, където някои предприятия трябва да намалят нормалната си работа до 5 процента.

В резултат оживеният търговски квартал Санлитун в Източен Пекин тази сутрин е безлюден, отбелязва кореспондент на Франс прес. На обичайно много посещавания магазин на „Епъл“ беше разпредено да затвори няколко минути след отваряне.

Пекин съобщи днес за 49 нови случаи на зараза през последното денонощие.
/БГНЕС/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase