Снимка: БГНЕС

Според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), който е най-изчерпателният преглед на истинските глобални жертви на пандемията до момента, в резултат на COVID-19 са починали почти три пъти повече хора, отколкото показват официалните данни.

До края на 2021 г. е имало 14,9 млн. наднормени смъртни случаи, свързани с COVID-19, съобщи органът на ООН в четвъртък. Официалното преброяване на смъртните случаи, които се дължат пряко на COVID-19 и са докладвани на СЗО през този период - от януари 2020 г. до края на декември 2021 г., е малко над 5,4 милиона.

Данните на СЗО за наднормената смъртност отразяват хората, починали от COVID-19, както и тези, които са починали като косвен резултат от епидемията, включително хората, които не са имали достъп до здравни грижи за други заболявания, когато системите са били претоварени по време на огромните вълни от инфекции. Отчитат се и предотвратените смъртни случаи по време на пандемията, например поради по-ниския риск от пътнотранспортни произшествия по време на блокирането на движението, предаде "Ройтерс".

Но броят на смъртните случаи също е много по-висок от официалния, тъй като в страните, в които не е имало адекватно отчитане, смъртните случаи са били пропуснати. Дори преди пандемията около 6 от 10 смъртни случая по света не са били регистрирани, съобщи СЗО.

В доклада на СЗО се казва, че почти половината от смъртните случаи, които досега не са били отчетени, са в Индия. В доклада се посочва, че в резултат на пандемията там са починали 4,7 млн. души, главно по време на огромния скок през май и юни 2021 г.

Още по темата
Индийското правителство обаче определя броя на смъртните случаи за периода януари 2020 г. - декември 2021 г. като далеч по-нисък: около 480 000 души. СЗО заяви, че все още не е проучила напълно новите данни, предоставени тази седмица от Индия, която се противопостави на оценките на СЗО и във вторник публикува свои собствени данни за смъртността по всички причини за смърт през 2020 г.

СЗО заяви, че може да добави отказ от отговорност към доклада, в който се подчертава текущият разговор с Индия.

Групата на СЗО, съставена от международни експерти, които работят по данните от месеци, използва комбинация от национална и местна информация, както и статистически модели, за да оцени общите стойности в случаите, когато данните са непълни - методология, която Индия критикува.

Въпреки това други независими оценки също определят броя на смъртните случаи в Индия като много по-висок от официалните правителствени данни, включително доклад, публикуван в Science, който предполага, че три милиона души може да са починали от COVID в страната.

Други модели също стигат до подобни заключения, че броят на жертвите в световен мащаб е много по-висок от регистрираните статистически данни. За сравнение, смята се, че около 50 милиона души са загинали по време на пандемията от испански грип през 1918 г., а 36 милиона са починали от ХИВ от началото на епидемията през 80-те години.

Самира Асма, помощник генерален директор на СЗО по въпросите на данните, анализите и постигането на въздействие, която е един от ръководителите на процеса на изчисление, заяви, че данните са "жизнената сила на общественото здраве", необходима за оценка и извличане на поуки от случилото се по време на пандемията, и призова за повече подкрепа за държавите за подобряване на докладването.

"Твърде много неща са неизвестни", каза тя пред репортери на брифинг за пресата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase