Снимка: БГНЕС

31-годишна медицинска работничка се е заразила с COVID-19 два пъти в рамките на 20 дни. Това е най-краткия известен период между две инфекции с коронавирус, твърдят испански изследователи.

Тестовете показват, че жената е била заразена с два различни варианта - "Делта" в края на декември и след това "Омикрон" през януари.

Това показва, че дори ако сте преболедували COVID преди, пак можете да бъдете заразени отново, дори ако сте напълно ваксинирани, казват изследователите.

Повторните инфекции в Обединеното кралство изискват 90 дни между положителните тестове.

Въз основа на това определение здравните служители казват, че близо 900 000 души потенциално са били заразени два пъти с COVID до началото на април.

Трудно е да се определи точен брой, тъй като само секвенирането на целия геном може да потвърди, че инфекциите са причинени от различни щамове и много малко положителни тестове преминават през този процес.

Испанката не развила никакви симптоми след първия си положителен PCR тест, но по-малко от три седмици по-късно тя започнала да кашля и вдигнала температура, което я накарало да направи нов тест.

Когато тестовете били допълнително анализирани, те показват, че пациентът е бил заразен от два различни щама на коронавирус.

В презентация на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, авторът на изследването д-р Джема Ресио казва, че случаят подчертава, че "Омикрон" може "да избегне предишния имунитет, придобит или от естествена инфекция с други варианти, или от ваксини".

"С други думи, хората, които са имали COVID-19, не могат да приемат, че са защитени срещу повторно заразяване, дори ако са били напълно ваксинирани", обяснява тя. "Въпреки това, както предишната инфекция с други варианти, така и ваксинацията изглежда частично предпазват от тежко заболяване и хоспитализация при заразяване с "Омикрон", добави д-р Ресио от Institut Catala de Salut, Тарагона в Испания.

Тя казва, че наблюдението на повторните инфекции при хора, които са били напълно ваксинирани, е важно и ще помогне за търсенето на варианти, които избягват ваксините.

Повторните инфекции с COVID нараснаха рязко през декември 2021 г., след като се появи много по-инфекциозният вариант на "Омикрон".

Преди това 1% от всички случаи, регистрирани в Обединеното кралство, бяха обозначени като втора инфекция. Сега процентът се е увеличил до 11%.

Учените прогнозират, че в крайна сметка всеки ще хване COVID два пъти и вероятно много повече пъти през целия си живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase