Снимка: БГНЕС

 Още седем души са починали от COVID-19 в Шанхай. Случаите са след като Китай регистрира стотици хиляди случаи на коронавируса в мегаполиса по време на локдауна, продължил седмици, предаде АФП.

Градските власти обявиха първите смъртни случаи в понеделник, като заедно с новите те стават общо 10.

Пекин настоява, че неговата политика на нулева толерантност към коронавируса със стриктни локдауни, масово тестване на населението и продължителна карантина са предотвратили смъртни случаи, докато здравни кризи заради COVID-19 обхванаха по-голямата част от света, посочва БНР.

Но някои наблюдатели се съмняват в официалните данни в страната, където значителното възрастно население има сравнително нисък процент на ваксинация.

Още по темата

Хонконг, който също има сравнително висок процент на неваксинирани възрастни, отчете почти 9000 смъртни случаи от регистрираните 1,18 случаи на COVID-19, след като вариантът Омикрон стана доминиращ там през януари.

Постове в социални медии твърдят, че смъртни случаи от коронавируса остават нерегистрирани в Шанхай, но такива послания бързо се прочистват, отбелязва АФП.

Здравните власти в Шанхай обявиха в неделя, че две трети от жителите над 60 години има поставени две дози с ваксина срещу COVID-19, а с бустерна доза са под 40%.

Седемте нови смъртни случая са на неваксинирани пациенти на възраст между 60 и 101 години, които са имали придружаващи заболявания.

Шанхай съобщи и за още 19 442 нови случая на коронавирус във вторник, което е известно намаляване от регистрираните 21 395 ден по-рано.

На много от жителите в 25-милионния мегаполис е наредено да стоят по домовете си от март.

Според една оценка от понеделник в цял Китай по някаква форма на ограничения заради COVID-19 се намират около 350 милиона души в 44 града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase