Снимка: БГНЕС

След две години надпревара за ваксиниране срещу Ковид в света, броят на наличните дози вече надминава търсенето им. Остава, обаче, огромната разлика в нивата на ваксиниране между най-богатите и най-бедните страни, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Повече от 13 милиарда дози са произведени от началото на пандемията насам, като 11 милиарда от тях са били инжектирани, сочат данни на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA).

Още по темата

Очаква се тази година да бъдат произведени още девет милиарда дози. Само Pfizer планира да произведе четири милиарда дози. Според експерти търсенето в световен мащаб ще спадне до една 6 милиарда дози.

А по-богатите нации сега страдат от излишък на ваксини: само ЕС и страните от Г-7 имат 497 милиона дози излишни само в края на миналия месец. Най-вероятно препаратите ще бъдат бракувани.

Ваксините срещу Ковид имат сравнително кратък срок на годност - инжекциите на AstraZeneca и Novavax имат шестмесечен срок на годност.

Въпреки това милиарди хора остават неваксинирани по целия свят, повечето от тях в развиващите се страни.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че неравенството в достъпа до ваксини може да доведе до появата на нови, вероятно по-заразни варианти.

В програмите на СЗО още стои целта за 70% ваксинация на световното население до юли месец тази година.

Ваксинацията в света, обаче остава неравномерна: близо 80 процента от населението на Франция, например, е получило две дози. Но само 15 процента от населението на континента Африка е напълно ваксинирано, според данните на Оксфордския университет.

"Неравенството във ваксините е най-големият морален провал на нашето време и хората и държавите плащат цената", каза по-рано тази година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Проблем е и че много от дарените за бедните страни ваксини са на ръба на срока си за годност.

Директорът на отдела за доставки на УНИЦЕФ Етлева Кадили каза, че през декември са били отказани почти 100 милиона дози дарения заради изтичащ срок на годност.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 11 месеца

А предлагането на хапчето срещу ковид паксловид в пъти изостава от търсенето. Защо ли? Явно мотото е по добре ваксинирани отколкото излекувани!

24

ИЗДАВАМ ТАЙНАТА

преди 11 месеца

"милиарди хора остават неваксинирани по целия свят" - те и четири пъти инжектираните не са "ваксинирани", защо продължаваме да се правим на хахо-хихо?

23

НеМа бизнес, неМа

преди 11 месеца

пари... Сатанягите от ШиЗиО препълниха чекмеджетата и почти се изравниха с постиженията на Тиквуний! Дори да не одобрявам глупостите на Путин, се радвам че прекрати ковид цирка, който сега е преименуван на Цирк ЗиЛенски...