Снимка: Pixabay/visuals3Dde

Необходима е само една малка капчица, натоварена с вируси капчица, широка колкото човешка кръвна клетка, за да заразите някого с COVID-19.

Това е само едно от констатациите от изследвания, които умишлено са заразили здрави доброволци с вируса SARS-CoV-2. Констатациите бяха публикувани в четвъртък в списание Nature Medicine.

Изследванията от този тип могат да бъдат противоречиви, защото включват умишлено даване на някого на вирус или друг патоген, за да се проучи неговото въздействие върху човешкото тяло. Дори и с въведени предпазни мерки, има елемент на риск, особено при изучаване на нов вирус.

Но те също са изключително ценни за разбирането на хода на инфекцията.

"Наистина, няма друг вид изследване, където можете да направите това, защото обикновено пациентите привличат вниманието ви, само ако са развили симптоми и така вие пропускате всички онези предходни дни, когато инфекцията назрява", казва водещият автор на изследването. Д-р Кристофър Чиу, лекар по инфекциозни болести и имунолог в Imperial College London, пред CNN.

Доброволците са внимателно проверени

Проучването започва през март 2021 г. 36-те доброволци са на възраст между 18 и 30 години. Разрешено им е да участват, само ако нямат рискови фактори, които могат да доведат до тежът COVID-19, като наднормено тегло, намалена бъбречна или черенодробна функция или и някакви проблеми със сърцето, белите дробове или кръвта. Те също така подписват подробен формуляр за информирано съгласие за участие.

За да минимизират допълнително рисковете, изследователите провели проучването на етапи. Първите 10 заразени доброволци са получили антивирусното лекарство ремдесивир, за да намалят шансовете си за прогресиране до тежко заболяване. Изследователите също разполагат с моноклонални антитела в готовност, в случай че някой се влоши. В крайна сметка ремдесивирът се оказал ненужен, а изследователите така и не използват коктейла от антитела.

Доброволците получават малка капка течност, съдържаща първоначално открития щам на вируса, през дълга, тънка тръба, поставена в носа им. Те са били под медицинско наблюдение 24 часа в денонощието и остават две седмици в стаи в лондонската Royal Free Hospital, които имат специален въздушен поток, за да предпазят вируса от бягство.

Половината бяха заразени

Общо 18 участници са се заразили, двама от които никога не са развили симптоми, а останалите са били с леки. Те са страдали от запушен нос, кихане и възпалено гърло.

Повечето от участниците в проучването, които са хванали COVID-19 - 83% - са загубили обонянието си, поне до известна степен. Девет изобщо не са могли да усещат миризми.

Този вече добре познат симптом се е подобрил за повечето хора, но шест месеца след края на проучването има един човек, чието обоняние не се е върнало към нормалното, но се подобрява. Ала това води до притеснение, защото друго скорошно проучване установи, че тази загуба на миризма е свързана с промени в мозъка.

Чиу казва, че изследователите са дали на участниците когнитивни тестове, за да проверят краткосрочната им памет и времето за реакция. Те все още разглеждат тези данни, но той смята, че тези тестове "ще бъдат наистина информативни".

Нито един от доброволците в проучването не е развил белодробна инфекция. Чиу смята, че това е така, защото са били млади и здрави и са инокулирани с малки количества вирус.

Освен загубата на миризма, няма други симптоми.

При тези внимателно контролирани условия изследователите успяха да научат много за вируса и как се движи през тялото:

- Малки количества вирус, около 10 микрона - количеството в една капчица, която някой киха или кашля - може да разболее някой.
- COVID-19 има много кратък инкубационен период. Около два дни след заразяването човек започва да отделя вируса.
- Хората отделят големи количества вирус, преди да проявят симптоми (потвърждавайки нещо, което епидемиолозите са разбрали).
- Средно младите, здрави доброволци от проучването отделят вирус за 6½ дни, но някои отделят вирус цели 12 дни.
- Заразените хора могат да отделят високи нива на вируса без никакви симптоми.
- Около 40 часа след залазяването с вируса, той може да бъде открит в задната част на гърлото.
- Отнема около 58 часа, докато вирусът се появи върху тампони от носа, където в крайна сметка нарасва до много по-високи нива.
- Тестовете за страничен поток, бързите у дома, работят наистина добре за откриване кога човек е заразен. Проучването установява, че тези видове тестове могат да диагностицират инфекция, преди да са генерирани 70% до 80% от жизнеспособния вирус.

Чиу казва, че неговото проучване набляга на много от това, което вече знаем за инфекцията с COVID-19, не на последно място - защо е толкова важно да покривате устата и носа си, когато сте болни, за да защитите другите.

Планирани са повече изследвания

Това изследване толкова успешно, че Чиу планира да го направи отново, този път с ваксинирани хора, заразени с варианта "Делта", за да проучи техния имунен отговор.

Той казва, че екипът му също така планира да продължи да изучава хората, които не са се разболели.

"Това е наистина интересното", каза той. Около половината от участниците в проучването никога не са се разболявали и никога не са развивали антитела, въпреки че са получили точно същата доза от вируса.

Всички бяха изследвани за антитела към тясно свързани вируси, като оригиналния вирус на SARS. Така че не кръстосаната защита ги пази в безопасност. Става дума за нещо друго.

"Има много други неща, които ни помагат да ни защитим", казва Чиу. "Има бариери в носа. Има различни видове протеини и неща, които са много древни, първични, защитни системи и вероятно са допринесли те да не бъдат заразени и ние наистина се интересуваме от това да разберем какви са те."

Подобно изследване ще помогне на разбирането за това какви други фактори могат да ни помогнат да осигурим по-обща защита на хората в случай на бъдеща пандемия.

Д-р Катрин Едуардс, педиатричен специалист по инфекциозни болести в университета Вандербилт, който написа редакционна статия, публикувана заедно с проучването, казва, че изследването предлага важна информация за инфекцията и заразяването с вируса SARS-CoV-2.

Пробите от кръв и тъкани, събрани за изследването, ще продължат да бъдат анализирани за години напред, каза тя.

"Всички проби са във фризера, така да се каже, и се дисектират. Така че мисля, че това трябва да ни даде много информация."

В крайна сметка тя смята, че проучването е оставило много от страховете за изследванията на човешките предизвикателства настрана и е проправило пътя за другите.

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 1 година

Само харчите пари на вятъра. Повечето неща не са нови. Няма голям смисъл да се знае как се заразяват хората, а как да се лекуват, щом се заразят. Защо, вместо ремдесивир, не им давахте прополис и чесън, например. Или кверцетин. Поне цинк. Защото се стараете да поддържате пландемията, а не - да се борите с нея.

44

Анонимен

преди 1 година

Я стига. Тази зараза се разпространяваше по телевизора.

43

ГАДЕН ПРЕВОД !

преди 1 година

Този превод е правен с гугъл преводач и е СИМВОЛ НА НЕКАДЪРНОСТТА ВИ да пишете каквото и да е!