Снимка: БГНЕС

Въпреки отпадането на по-голямата част от мерките, много здравни специалисти предупреждават, че пандемията още не си е отишла. На това мнение е и д-р Борис Таблов, анестесиолог, който работи в Германия.

Още по темата
"Много експерти прогнозират през есента нова COVID вълна. Това, което не знаем, е каква разновидност ще придобие вирусът и дали ще продължи тенденцията на Омикрон - да намалява тежестта на протичането, но за сметка на висока заразителна способност", обясни д-р Таблов пред БНР.

Според него с процента на ваксинирани срещу COVID-19 обществото ни показва отношението си по темата.
"Хората, които имат хронични заболявания и са в напреднала възраст, да помислят за ваксиниране, защото вирусът не си е заминал и това решение може да спаси живота им".

Той изрази скептичност към готовността на хората в България да носят предпазни маски и след 1 април, когато те ще бъдат само препоръчителни.

 Д-р Таблов посочи, че и досега мерките у нас са били само на хартия:

"За последните няколко месеца в България никъде не ми е поискан сертификат за ваксинация при посещение на различни публични места. За мерки е безсмислено да говорим в България. През цялото време отношението на обществото беше такова. Жалкото е, че то беше силно повлияно от лекари и от войните, които се водеха между политическите партии по тази тема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase