Снимка: БГНЕС

От 1 април падат маските и всички ограничения на закрити места. Хората очакват момента с нетърпение. Според  доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, обаче риск все още има.

"Главата на COVID-19 е все още по-високо вдигната от тази на грипа, въпреки че той надига глава", уточни специалистът пред БНР и допълни, че грипният вариант, който в момента циркулира в страната, е бил включен в противогрипната ваксина.

Още по темата
Специалистът подчерта, че има риск от нова вълна, ако масово се отхвърлят всички мерки, които е нормално да продължат да се прилагат - носене на маска в затворено пространство, проветряване на помещенията и спазване на дистанция - те предпазват и от коронавируса и от грипа:

"Нека да уважаваме паметта на тези над 36 хиляди души, които загинаха, поразени от COVID-19", призова специалистът.

Доц. Гломб подчерта, че ваксините са сигурно оръжие срещу COVID-19:

"В момента този коронавирус е ваксинопредотвратимо заболяване и смъртта от него е недопустима". Вирусоложката изказа разочарование от това, че българите не проявиха интерес и доверие към ваксините срещу COVID-19:

"Винаги е добро време за ваксиниране", категорична беше доц. Гломб и определи като научно необосновано твърдението, че по време на епидемия не трябва да се прави имунизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase