Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След 2 години на тежки изпитания - вижда ли се краят на пандемията? Ще има ли ново затягане на мерките следващата зима заради коронавируса? Ще се наложи ли допълнителна ваксинация? В интервю за ARD водещият германски вирусолог Кристиан Дростен споделя своите прогнози.

Дростен предупреди да не се проявява безразсъдство в контекста на разхлабените ограничителни мерки срещу пандемията. Да, ситуацията е по-спокойна благодарение на варианта Омикрон и нарасналата имунизационна защита, но сериозността на положението не бива да се подценява, заяви Дростен. "Смятам, че сега е важно да не се забравя, че пандемията не е приключила и нещата трябва да се наблюдават внимателно. Вирусът не е станал напълно безобиден."

Според Дростен, цитиран от DW, разхлабването на ограничителните мерки в Германия по принцип е правилен ход. "Разбира се, че обстоятелствата са се променили и естествено има основания за разхлабването на мерките." Но от ситуацията в съседните на Германия държави се вижда, че въпреки имунизациите и въпреки варианта Омикрон разхлабването на мерките би могло отново да доведе до ръст на хоспитализациите. Дростен посочва като примери Великобритания и Дания. Затова е важно развитието на нещата да се наблюдава внимателно, изтъква Дростен. "И естествено трябва да се предприемат съответните действия при нужда."

По-възрастните ще трябва да се имунизират отново

Дростен отбелязва, че особено при по-възрастните хора рискът остава висок. "Виждаме, че по-възрастните хора над 65, 70 години се заразяват по-често. И именно на тях им се налага най-често да постъпват в болница, дори при Омикрон. Нивото на ваксинации в тази група все още не е достатъчно високо." През есента ще трябва отново да се започне най-напред с имунизацията на по-възрастното население, убеден е Дростен.

Водещият германски вирусолог не очаква спад на големия брой случаи, които се отчитат в момента. За момента най-голям брой инфекции се наблюдава при децата в училищна възраст, но той може да намалее по време на великденската ваканция.

"През зимата отново ще са нужни активни действия"

Когато през лятото температурите се повишат, положението ще се успокои, прогнозира Дростен, но разпространението няма да спре напълно, както през миналото лято, смята вирусологът. Той посочва, че правилните мерки ще позволят разпространението на заразата да остане под контрол - ако например в затворените пространства продължат да се носят маски.

Прогнозата му за идващата зима обаче е по-скоро песимистична: "Тогава отново ще се наложи по-сериозна намеса". Макар пациентите с Омикрон принципно да проявяват по-слаби симптоми, заради нарастващия брой на случаите може да се очакват значителни ограничения в обществения живот.

Категоричните прогнози са невъзможни

Дростен не крие, че по-нататъшното развитие на пандемията е трудно да се прогнозира. Вирусът ще продължи да се променя.

"В момента не знаем дали ще се появи наследник на Омикрон или друг вирус, произхождащ от първоначалния. А от това ще зависи как ще се развива по-нататък имунизацията. Има ваксини, съобразени с Омикрон, но в момента още не знаем точно какъв вариант на вируса ще циркулира следваща зима", казва експертът.

По думите на Дростен силно заразният вариант Омикрон е "разбъркал картите". Поради това от имунизациите повече не може да се очаква, че ще защитят хората от заразяване, особено през следващата зима. "Те все пак предпазват добре от тежко протичане на заболяването или от смърт. Но не защитават от зараза и не предотвратяват пренасянето на вируса." Затова е важно в случай на необходимост мерки като задължителното носене на маски да могат да бъдат наложени отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase