Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Управляващото мнозинство предлага законови промени, регламентиращи възможност за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Извънредната епидемична обстановка изтича на 31 март т.г., предложението е промените да влязат в сила от 1 април.

Измененията предвиждат, след края на извънредната обстановка, министърът на здравеопазването - по предложение на главния държавен здравен инспектор - със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска, се посочва в проекта. Мерките ще могат да са за цялата страна или за отделна област за определен период от време. Предлага се такава възможност да имат и директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ).

"Тези промени включват възможности за реакция на Министерството на здравеопазването и на РЗИ, ако се случи да има регионално повишаване на случаите. Смятаме, че няма да се стигне до положение, което да блокира отново държавата", заяви председателят на здравната комисия в НС Антон Тонев.  

"Не се продължава извънредната епидемична обстановка, което е свързано с редица показатели. Вижда се, че в целия свят мерките се отпускат, тъй като инфекцията отстъпва, а броят на ваксинираните нараства", посочи депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Предвижда се през следващите три месеца - до края на юни, Здравното министерство да може подпомага с консумативи болниците, които се грижат за Ковид болни. Наред с това се запазва правото за налагането на нови мерки в случай на необходимост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase