Снимка: БГНЕС

Разпространението на SARS-CoV-2 сред животните може да предизвика появата на нов щам на коронавирус, който представлява риск за хората. Ето защо държавите трябва да работят за намаляване на риска от предаване на инфекцията от човек на животно, призоваха в понеделник от Световната здравна организация (СЗО), Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

В съвместно изявление, публикувано в Женева, те призоваха за "стъпки за намаляване на риска от предаване на SARS-CoV-2 от хора на диви животни, за да се намали възможността за поява на нов вариант на [коронавируса] и да се защитят както хората, така и дивите животни.

"Призоваваме властите да приемат подходящи регулаторни правила и да запознаят с издадените по-рано препоръки на СЗО, ФАО и OIE хората, които работят в тесен контакт с диви животни или се занимават с тях, включително ловците и месарите, както и обществеността, ", се казва в документа, предава БГНЕС.

СЗО, ФАО и OIE предупредиха, че разпространението на SARS-CoV-2 сред дивите животни "може да доведе до появата на животински резервоари [на коронавируса]. Те припомниха, че една трета от белоопашатите елени в САЩ са заразени със SARS-CoV-2, като първоначалната инфекция е дошла от хора.

Трите организации подчертават, че "наличните към момента доказателства сочат, че консумацията на месо не води до заразяване на хората със SARS-CoV-2 ". Въпреки това те посъветваха ловците да не преследват животни с признаци на болестта, а месопреработвателите и готвачите да спазват добра хигиена, за да намалят риска от разпространение на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase