Снимка: БГНЕС

Австрийските власти планират да отменят повечето социални ограничения, наложени в страната във връзка с разпространението на коронавируса, през март. Това съобщи федералният канцлер на републиката Карл Нехамер.

"Прогнозите на правителствения координационен екип по COVID-19 показват, че можем постепенно и обмислено да се върнем към нормалното", заяви министър-председателят. "От 15 март повечето ограничения, които усложняват живота на австрийските граждани, ще бъдат отменени", добави Нехамер.

Още по темата

Ограниченията ще бъдат отменени на няколко етапа, каза той. От 19 февруари ще може да се използва общественият транспорт, ресторантите, хотелите и спортните центрове не само от преболедували и ваксинирани, но и от хора с отрицателни тестове. От 22 февруари същите критерии ще важат и за влизащите в страната. Изключение правят пристигащите от страни, които са включени в списъка на австрийското министерство на здравеопазването като разпространяващи мутации на коронавируса, предаде БГНЕС.

От 5 март се планира да отпаднат ограниченията за работното време на ресторантите и обществените събития. Маските в помещенията ще бъдат препоръчителни, а не задължителни, с изключение на магазини, аптеки, банки, пощи и др.

Според кмета на Виена Михаел Лудвиг властите в столицата не възнамеряват да следват изцяло линията на федералното правителство. Последното позволява на регионите да определят свои собствени политики по отношение на ограниченията за коронавируса. Кафенетата, ресторантите и баровете във Виена ще останат отворени само за ваксинирани и преболедували лица, а наредбата за задължителното използване на защитни маски от второ ниво (FFP-2) в затворени помещения ще продължи да се прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase