Снимка: архив, БГНЕС

Забраната в Кипър за влизане на неваксинирани хора в ресторанти, хотели, на сватби отпада от 21 февруари, реши правителството. То прие пакет от 15 облекчения на коронавирусните ограничения и други мерки като първа голяма стъпка към нормализация на живота след пандемията, предаде БНР.

Най-голямата промяна е връщането на неваксинираните в обществени места и дейности, достъпът до които им бе забранен повече от 2 месеца.

От понеделник те вече ще могат да посещават ресторанти, кафенета, нощни клубове, стадиони, театри, кина, да участват в сватби и кръщенета, да отсядат в хотели. Това ще става с представянето на отрицателен 24-часов бърз тест.

От 21 февруари се увеличава разрешеният максимален брой хора в ресторанти, центрове за развлечения, сватби, като се премахва и забраната за танцуване в тях.

Вкъщи вече ще могат да се събират до 20 души вместо досегашните 10.

Важно ново изискване е въвеждането от понеделник на задължителен ежеседмичен бърз тест за коронавирус за децата на над 4-годишна възраст в детски градини и предучилищно обучение.

От 28 февруари се възстановяват неспешните операции.

Значителното намаляване на натиска върху здравната система през последните дни позволява „сдържано чувство на оптимизъм относно хода на пандемията”, подчерта здравният министър Михалис Хаджипанделас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase