Снимка: БГНЕС
"Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките, може би още в края на февруари", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова тв. 
 
"Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки от края започва да затихва. Това е максимума на пожара, не бива да се отпускаме", призова проф. Христова. 
 
Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. 
 
"Пред седмица доказахме 7 случая на втория подвариант на Омикрон. Той е по-заразен от 10 до 30% според различни публикации. Има данни за по-лесно предаване", коментира инфекционистът.
Още по темата
 
Проф. Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.
 
"Омикрон не "бяга" на тестовете. Решаващият момент е кога правим тестовете. С първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Ще позитивира малко по-късно, а антигенните тестове позитивират по-късно и от PCR, защото хващат вируса в по-голямо количество", обясни медикът. 
 
И допълни, че с първия си подвариант Омикрон даваше отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция, за него няма скринингов метод. 
 
Според нея на 14-дневна база на 100 000 души заразените намаляват. 
 
"В сравнение с предния понеделник са по-малко със 100. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите", подчерта тя. 

Коментари Напиши коментар

21

Коприва

преди 7 месеца

"Намираме се в платото на пика на бурята"..."Според нея на 14-дневна база на 100 000 души заразените намаляват." Без коментар.

20

Споко Нов вариант

преди 7 месеца

След Омикрона има още да мутира както и други наистина по-страшни болести ще се появяват. Хората са резервоари с бактерии и вируси които се кръстосват постоянно. В Пловдив например са водещи по брой заразени със Сифилис и други полово предавани болести.

19

Любопитно КАК?

преди 7 месеца

Как го разбра при ТОЛКОВА смешно и жалко МАЛЪК брой секвенирания на вариантите на вируса? Вземат проби и с месеци се чака докато излазят някакви резултати.