Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването предупреждава, че приемът на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

Сезирани са органите на МВР във връзка с получена в Министерството на здравеопазването информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19.

Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба, алармират от ведомството.

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.

Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването, на следния електронен адрес:
https://www.mh.government.bg/…/administrativni…/registri/

Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase