Снимка: БГНЕС

В събота в Австрия влезе в сила закон, изискващ задължителна ваксинация срещу новия коронавирус за лица над 18 години. В петък той беше подписан от президента на републиката и публикуван в Бюлетина на федералните закони.

Така Австрия стана една от първите страни в Европейския съюз, където ваксинацията срещу коронавирус вече е задължителна поне до 31 януари 2024 г. Законът е изготвен от управляващата коалиция на Австрийската народна партия и Зелените, които преди това отхвърлиха възможността за задължителна ваксинация, но промениха мнението си в пика на четвъртата вълна на пандемията през ноември 2021 г. поради опасния делта щам. Рейтингът на управляващите успя да падне за три месеца заради критиките към тази инициатива.

Над 80% от хората на възраст над 18 години вече са имунизирани в Австрия, така че според закона тази година ще трябва да бъдат ваксинирани приблизително 1,3 милиона души, или почти 18% от населението. Няма особен наплив на хора към пунктовете за ваксинация в деня на влизане в сила на закона, тъй като повечето граждани са били ваксинирани предварително заради строгите ограничения за неваксинираните. По-специално им беше забранено да посещават ресторанти, музеи, театри, търговски центрове, а също така трябваше да остават в домовете си до 31 януари.

Контролът по спазването на закона ще започне едва на 15 март. Полицията трябва да провери дали жителите имат сертификати за ваксинация или медицински изключения. Отказът от ваксинация или липсата на подходящ сертификат ще се наказва с глоба от €600 до €3600. Арест за отказ от ваксинация не се предвижда, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase