Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в четвъртък, че е „твърде рано“ да се каже дали светът е изправен пред период на устойчива инфлация, но предупреди, че неуспехът да се направят икономиките по-устойчиви на бъдещи сътресения може да доведе до големи проблеми, предаде "Ройтерс".

Управляващият директор на МВФ Георгиева каза пред репортери, че глобалните политици трябва внимателно да калибрират своите фискални и парични политики през 2022 г., за да гарантират, че широкото изтегляне на средства за подкрепа срещу COVID-19 и нарастващите лихвени проценти няма да подкопаят възстановяването.

МВФ миналата седмица намали икономическите си прогнози за Съединените щати, Китай и световната икономика, както и каза, че несигурността относно пандемията, инфлацията, прекъсванията на доставките и затягането на паричната политика на САЩ представляват допълнителни рискове.

За разлика от първата година на пандемията през 2020 г., когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите действия, обстоятелствата се различават значително в целия свят и това изисква повече „специфичност“ в отговорите, каза Георгиева.

Според нея пандемията от COVID-19 остава най-големият риск за световната икономика и е наложително да се засилят усилията за увеличаване на нивата на ваксинация в страните с ниски доходи и да се постигне глобална цел за ваксиниране на 70% от хората в страни по света до средата на 2022 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Шефът на МВФ каза, че инфлацията е продължила по-дълго и се е повишила по-високо от очакваното поради прекъсвания на веригата за доставки, по-силно от очакваното потребителско търсене на стоки и климатични сътресения върху цените на храните. Запитана дали тези обстоятелства и ескалиращата криза между Русия и Запада заради Украйна могат да доведат до ера на устойчива инфлация, Георгиева каза: „Краткият отговор е, че е твърде рано да се каже. Това, което можем да предвидим, е, че светът е по-склонен към шокове."

Тя каза, че усилията в момента да се инвестира повече в устойчивостта на хората, икономиката и околната среда ще помогнат за създаването на повече възможности за по-голям растеж на работните места и просперитет.

Неуспехът да се направят такива инвестиции би довел до по-мрачна перспектива, което би довело до „по-неочаквани събития, за които не сме подготвени“, каза Георгиева, добавяйки, че политиците също не са били добре подготвени да се справят с повече от една криза наведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase