Снимка: Pixabay

Високопреносимият вариант "Омикрон" на вируса Sars-CoV-2 – чиято най-често срещана форма е известна като BA.1 – сега е причина за почти всички коронавирусни инфекции в световен мащаб.

Въпреки че случаите на COVID вече са достигнали своя връх в някои страни, учените сега проследяват нарастване на случаите, причинени от близък братовчед на "Омикрон", известен като BA.2, който започва да изпреварва BA.1 в части от Европа и Азия. Ето какво знаем досега за новия подвариант.

"Стелт" подвариант

В световен мащаб BA.1 представлява 98,8% от секвенираните случаи, изпратени в публичната база данни за проследяване на вируси GISAID към 25 януари. Но според Световната здравна организация (СЗО) няколко държави отчитат скорошно увеличение на BA.2.

В допълнение към BA.1 и BA.2, СЗО изброява два други подварианта под чадъра на "Омикрон": BA.1.1.529 и BA.3. Всички те са тясно свързани генетично, но всеки има мутации, които могат да променят поведението им.

Тревър Бедфорд, компютърен вирусолог в Центъра за рак на Фред Хътчинсън в САЩ, проследява еволюцията на Sars-CoV-2. В петък той написа в Twitter, че BA.2 представлява приблизително 82% от случаите в Дания, 9% в Обединеното кралство и 8% в САЩ. Той базира анализа си на данни за последователността от базата данни GISAID и броя на случаите от проекта Our World in Data в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Версията BA.1 на Омикрон е малко по-лесна за проследяване от предишните варианти. Това е така, защото в BA.1 липсва един от трите целеви гена, използвани в общ PCR тест. По подразбиране се приема, че случаите, показващи този модел, са причинени от BA.1.

BA.2, понякога известен като "стелт" подвариант, няма същия липсващ целеви ген. Вместо това учените го наблюдават по същия начин, по който наблюдават и предишни варианти, включително "Делта", като проследяват броя на вирусните геноми, изпратени в публични бази данни като GISAID.

Както при други варианти, инфекция с BA.2 може да бъде открита чрез комплекти за домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, казват експерти.

По-преносим?

Някои ранни данни показват, че BA.2 може да е дори по-инфекциозен от вече изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата с ваксината.

Датските здравни служители изчисляват, че BA.2 може да бъде 1,5 пъти по-преносим от BA.1, въз основа на предварителни данни, въпреки че вероятно не причинява по-тежко заболяване.

В Англия предварителен анализ на проследяването на контакти от 27 декември до 11 януари от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предполага, че предаването на битови контакти е по-високо сред контактите на хора, заразени с BA.2 (13,4%) в сравнение с други случаи на "Омикрон" (10,3%) . Агенцията не открива доказателства за разлика в ефективността на ваксината.

"Критичен въпрос е дали хората, които са били заразени във вълната BA.1, ще бъдат защитени от BA.2", казва д-р Егон Озер, експерт по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Северозападния университет Фейнберг в Чикаго. "Това беше притеснението в Дания, където някои места, където има висок брой случаи на инфекции с BA.1, съобщават за нарастващи случаи на BA.2."

Ако предишната инфекция с BA.1 не защитава срещу BA.2, "това може да бъде нещо като вълна, подобна на двугърба камила", обяснява Озер. "Твърде рано е да се знае дали това ще се случи."

Добрата новина, каза той, е, че ваксините и бустерите все още "държат болните извън болницата и не позволяват на хората да умрат".

Къде е най-забележим BA.2?

Проф. Сешадри Васан, изследовател на ваксини срещу COVID-19 от Австралийската научна агенция, CSIRO, казва, че анализът на GISAID показва, че към 27 януари са докладвани 10 811 BA.2 последователности от цял ​​свят, включително Австралия (22 последователности), но 90 % от последователностите са от три държави: Дания (8 357), Индия (711) и Обединеното кралство (607).

"Досега доказателствата от нашите колеги в Дания показват, че макар че може да се разпространи по-бързо, няма доказателства за повишена тежест", каза той. "Затова е важно да запазим спокойствие и да продължим със съществуващите мерки като ваксинирането, включително бустерната доза, и спазването на социално дистанциране, носенето на маски и спазването на местни указания."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase