Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Приемането на имуномодулиращи лекарства след поставяне на диагноза коронавирус може да има отрицателни последици, казва имунологът Мария Полнер пред вестник "Известия".

Още по темата
"Неконтролируемата реакция на имунната система може да започне да "вижда врага" в клетките на собственото си тяло и да предизвика цитокинова буря, която значително влошава протичането на коронавирусната инфекция, което води и до фатални последици", обяснява лекарят, цитиран от БГНЕС.

Според специалиста, след като инфекцията навлезе в организма, самото тяло активира защитен механизъм, в резултат на което пациентът има температура, запушен нос, болки в гърлото и кашлица.

Лекарят препоръчва почивка, пиене на повече течности и прием на лекарства при поява на симптоми. Ако имате треска повече от пет дни и имате болки в гърдите, трябва да се обадите на бърза помощ.

Най-ефективната защита срещу коронавируса остава ваксината. Лекарите напомнят, че повечето пациенти с COVID-19, които постъпват в болници, не са ваксинирани.

Коментари Напиши коментар

43

Лекарства за нос

преди 3 месеца

па то от самото начало е ясно че имунния отговор на организма е "смъртоносното оръжие" на ковид. остава въпроса защо влачат от 10 кладенци вода а не лекуват симптомите с имуносупресия, като при трансплантация.

42

Анонимен

преди 3 месеца

Ракията е имуносупресор.

41

Анонимен

преди 3 месеца

Черния клей е имуностимулатор.