Снимка: Bulgaria ON AIR

"В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% ефективност при лечение на коронавирус. После се оказа, че тя е 30%. А на произведеното по-късно лекарство на Pfizer - с 89% ефективност. То е одобрено и от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от препарата на Merck", обясни биохимикът акад. Ваньо Митев в студиото на "България сутрин".

Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по лекарства е одобрила това на Pfizer. Нашата страна, както и много други, е поръчала от медикамента Molnupiravir на компанията Merck. Някои държави отказват вече поръчките.

Академик Митев уточни, че вече има дебати дали въобще Molnupiravir трябва да се прилага като лечение, защото има много странични ефекти.

"Има опасения, че той е мутагенен - причинява мутации в ДНК на вируса, но може да предизвика и такива в гостоприемника, включително и рак. Много американски учени казаха, че това е най-големият гаф на Агенцията за лекарства и храните в САЩ, която го одобри", заяви акад. Митев пред Bulgaria ON AIR.

Заради тези опасения Франция е отказала поръчката от 50 000 хапчета. България също е поръчала Molnupiravir. Все още нямаме направена заявка за лекарството на Pfizer.

Още по темата
"Трябва да последваме примера на Франция и да откажем нашата заявка. От двете хапчета, съобразно механизма на действие, на Pfizer е много по-безопасно. При положение, че намалява с 90% хоспитализациите, а другото с 30%, не може дори да се говори за избор", категоричен е биохимикът.

Той препоръчва инхалаторно лечение с бромхексин в началото на заболяването.

"Когато някой заболее и започне комбинирано лечение и с колхицин - това работи безупречно. Бромхексинът ще попречи на вируса да проникне в клетката, а колхицинът ще предотврати евентуални усложнения", обясни акад. Митев.

Той препоръча бромхексин под формата на хапче да се приема профилактично 3 пъти на ден по едно.

"За децата има амброксол, който е във вид на сироп. И възрастните могат да си правят профилактика с него. Той е ефективен. Ако се разболеят децата, трябва да им се дава. Моите внуци го взимат", подчерта експертът.

И уточни, че в България все още няма ампули амброксол, които са по-ефективни. При посочените от акад. Митев комбинации от лечение, нито един от пациентите не е взимал антибиотик.

Той препоръча профилактично прием на биокверцетин, който се съдържа в големи количества в зеления и в черния чай.

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 месеца

До 25 Анонимен Наистина, някои публикувани научни изследвания установяват,че в черния пипер има едно вещество - пиперин, което има определен ефект против ковид.. . . . . . . . . . А ти си този, който може да поправя академика, защото си такъв на квадрат!

29

хм

преди 3 месеца

Преди 4-5 месеца, антиваксърите много се радваха на Molnupiravir-а, защото щял да направи ваксините излишни. Тогава бях писал, че това лекарство е 100 пъти по-опасно от ваксините и ме анатемосаха. Още преди няколко години е било замислено и е имало големи опасения, че наред с вируса, може да прецака и здравите клетки, ама кой да прочете. Самото лекарство действа, като внася грешка при копиране на вируса, така, че да спре да се възпроизвежда. Само, че грешка може да се внесе и при здравите клеитк

28

Анонимен

преди 3 месеца

Спокойно и за ваксините след някоя друга година като мине истерията ще започнат да излизат стаии, че увеличава шансовете от рак на това и онова защото тя също е мутаген. Но за сега си бийте. Това е най-лесния IQ тест на планетата. Би ли си ваксина срещу КОВИД в периода 2021-2023, ако отговора е да, вероятно си лековерен, наивен и пpocтоват.