Снимка: архив, БГНЕС

Американска болница отказа на пациент трансплантация на сърце, поне отчасти защото не е ваксиниран срещу COVID-19, предаде Би Би Си.

Ди Джей Фъргюсън (31 г.) изпитва остра нужда от ново сърце, но болницата в Бостън го е премахнала от списъка си, заяви бащата на пациента Дейвид.

Той уточни, че ваксината срещу COVID-19 е срещу „основните принципи на сина му и той не вярва в нея“.

Болницата пък обяви, че следва своята политика. В становище пред Би Би Си здравното заведение посочи, че „с оглед на недостига на органи правим всичко възможно да подсигурим, че пациентът, който получава трансплантиран орган, има най-голям шанс за оцеляване“, предаде БНР.

Говорител на болницата заяви, че тя изисква „ваксината срещу COVID-19 и начинът на живот на кандидатите за трансплантация да създадат най-добрия шанс за успешна операция и да оптимизират оцеляването на пациента след трансплантация с оглед на факта, че тяхната имунна система е сериозно подтисната“.

Внимателно подбраните думи в становището на лечебното заведение може да сочат и към други фактори зад решение да се откаже трансплантация на неваксинирания пациент, но подробности не се коментират поради съображение за конфиденциалност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase