Снимка: Bulgaria ON AIR

Много заразени ученици и преподаватели. Родители са на различно мнение за онлайн обучението, има ли хаос в образованието, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Никой не си прави илюзията, че тази пандемия дойде, за да си отиде толкова скоро. Имаме историческа памет, много добре знаем как са си отишли другите пандемии, които с години са шествали. И образованието, и българските учители сме подготвени за един много дълъг период - 2022, 2023, 2024 година", обясни тя в студиото на "Денят ON AIR".

Според Такева няма хаос в образованието. "Българският учител знае какво да прави. Вече знаем как и по какъв начин при всеки един случай да действаме. Но има много голяма умора и страх заради това, че всеки втори учител и всеки втори персонал от непедагогическите специалисти е заразен. Децата и учениците ни също капнаха. Имаме около 49% деца, които са болни. Това е много опасно, защото колкото и леко да преминава това заболяване, в младия организъм то остава своите следи", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е помолила министъра на образование за два варианта: "Единият е за по-дълга ваканция, другият - ротационно преминаване към онлайн обучение. Трябва да направим така, че да опазим живота и здравето и на учители, и на деца, също така и на самите семейства. Не да се натиска педалът докрай, че обезателно трябва да е присъствено обучение."

Янка Такева подчерта, че тестването трябва задължително да продължи.

"Прави ми впечатление, че когато бяха в служебните кабинети, новите министри бяха много по-отворени и много по-комуникативни. Сега има стъписване, но това е до време. Хубаво е, че има 100 млн. в Бюджет 2022 г., които ще се използват за допълнителна за извънкласна и извънучилищна дейност. Надявам се образованието да бъде приоритет. То стои в основата на всичко", категорична е тя.

67% от учениците са изключително мотивирани да нямат пропуски в образованието. А обикновено това са учениците от 11 и 12 клас, които знаят какво искат от живота.


"Учителската заплата се увеличава, както и социалните плащания по колективния трудов договор. Вече имаме сформирана работна група към Министерството на образованието, която до 15 март трябва да разработи новия анекс. Трудът на учителя е най-много обществено значим. Стартовата учителска заплата е 1 260 лв., а с увеличението, което ще бъде от 1 април, ще бъде 1 411", добави Такева.

Тя коментира и зачестилите случаи на агресия сред децата.
"Това е един много неприятен момент в обществото ни. Имам чувството, че някой ги насочва да бъдат агресивни. Може би някой си прави бизнес с това. Но този избор да се бият на публични места и да си качват видеата в социалните мрежи - това е нещо, което самите деца надали ще го родят като идея, ако някой не си прави сметки за тяхна сметка. Училищните психолози трябва да познават всяко дете. Крайно време е да имаме учители, които да се занимават с възпитанието на децата", посочи председателят на Синдиката на българските учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase