Снимка: Bulgaria ON AIR

Антирекорд по брой на новозаразени с коронавирус бе регистриран у нас за последните 24 часа като новите случаи надхвърлят 12 хиляди души. Вече цялата страна е в "тъмночервената зона", освен област Кърджали, която е в "червена зона".

Въпреки тези данни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология е убедена, че България все още не е достигнала пика на петата Ковид вълна. Тя прогнозира, че това ще се случи след 1-2 седмици, предава Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме да се изкачваме стръмно нагоре в броя на заразените. Слава Богу не можем да достигнем броя на смъртни случаи, на който бяхме свидетели през ноември месец", заяви проф. Петрова.

Според нея е възможно Омикрон да доведе до края на пандемията.

"Пандемията се разпространява толкова бързо, че много голям  брой от световното население ще преболедува, ще създаде имунитет и ще дойде краят на пандемията", прогнозира микробиологът.

Въпреки нарастващия брой новозаразени с COVID-19 областният управител на София Иван Кючуков заяви, че здравната система не е под натиск.

Още по темата


"Имаме заети 1047 легла от 1949, което е почти 54%. Те са за леко болните. За по-тежко болните са заети 221 легла от 324. Това са около 68%. Така че към момента все още дишаме спокойно", анализира ситуацията Иван Кючуков.

От разкрити 103 детски Ковид легла в столицата, 47 са заети. На този етап не се предвижда затваряне на детските градини и ясли.

"6% от общия брой групи са карантинирани. Броят на карантинираните деца е малко над 3,5%. По отношение на педагогическия персонал - с COVID са 5%, а непадогогически - 3%. Има една детска градина, която се намира в Горна баня и е с много голям процент болен персонал. Изпратили сме запитване към РЗИ дали отговаря на условията за затваряне", уточни директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева.

Заради усложнената епидемиологична обстановка и драстичния отлив на пътници, от утре спират нощните линии на градския транспорт и тролейбусите в Бургас. Общинският превозвач обясни, че има голям брой болни и карантинирани, а много от учениците са онлайн. Няма да има промяна в разписанията в натоварените часове на деня.

"Силно е да кажем, че линиите преустановяват работа. Говорим единствено за нощната линия, където има изключително малко пътници, по 20 човека на вечер. Сега, след като се усложни епидемиологичната обстановка, намаляха до минимум и затова сме принудени временно да я спрем от експлоатация", каза управителят на "Бургасбус" Петко Драгнев.

Личните лекари обаче усещат все по-голямо струпване на хора пред кабинетите.

"Много е голяма натовареността. Около 70% от пациентите, които посещават кабинетите ни, са със симптоми на Ковид-19. Всички останали дейности са останали доста назад", подчерта зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите на му процентът ваксинирани е незадоволителен, а повишаването на данните за ваксинации е в следствие на поставена бустерна доза.

 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 месеца

Четвърта доза от иРНК-ваксините срещу Ковид-19 изглежда не повишава защитата от Омикрон в сравнение с третата доза. Това показва изследване от Израел с 270 доброволци. Макар да става дума за междинни, а не окончателни резултати, те изглежда потвърждават съмненията, изразени и от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Според Марко Кавалери, експерт от ЕМА, няма данни, които да потвърждават сериозен ефект от четвърта доза ваксина. А в края на декември генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус дори заяви, че масовите бустерни ваксинации по-скоро ще удължат пандемията.

19

супер

преди 3 месеца

Омикрон е най-добрата естествена ваксина! Природата си знае работата!

18

Анонимен

преди 3 месеца

Сега се опитат да изкарат цялото население в България заразено, но единствения начин по който разбират дали някой е заразен и дали не е е чрез изследвания. Аз изследване никога не съм си правил и никога няма да си направя. Така че не мога да ги изкарат всички в България заразени