Снимка: БГНЕС

В разгара на новата вълна на коронавирус сме като голяма част от лекарите се оплакват, че системата е претоварена.

Още по темата

"Статистиката вече и от България, преди това имахме статистика от Испания, Италия и САЩ, показва, че след пика на вълната, тоест в падината, има пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртност. И ние точно това изживяхме при предходните вълни. По време на COVID вълната населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент", заяви пред bTV кардиологът проф. Иво Петров.

В САЩ се е увеличила именно домашната смъртност от сърдечни заболявания, която показва, че здравната система не се е справила.

Що се отнася до плана на премиера Кирил Петков за отпадане на зеления сертификат при 60% ваксинирани срещу коронавирус, проф. Петров смята, че "това звучи прагматично" и даде пример с Испания, където това е проработило и се е установило като европейска практика.

"Там пострадаха много, но след това се спретнаха и ваксинираха голяма част от населението, вече преминава пикът и там се върви към така наречената "грипализация". Тоест да направим COVD-19 с клъстерно разпространение, тоест минаваме към ендемичен вариант", коментира кардиологът.

"Ще бъде катастрофално, ако този сценарий се реализира и ще бъде още едно доказателство колко зле се справихме с ваксинацията, тъй като наскоро в "Бритиш медикъл джърнъл" излезе една статия, която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла. Надявам се това да не се реализира, защото това има и втори аспект. Вторият аспект е, че ако се заемат 80% от интензивните легла с COVID болни ще ощети другите пациенти с другите заболявания“, коментира проф. Петров по повод представения от премиера Кирил Петков за справяне с коронавируса.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 3 месеца

Петров,чака те съд за пропаганда на експериментални птрепарати, които водят до сърдечно съдови чаболявания. Нито един няма да бъде забравен!

38

Анонимен

преди 3 месеца

Нещо не разбирам тук. Политиците от форума "бг мама" взимат много активно участие в днес бг. И тъй като знам, че те са едни корумпирани политици, които разпространяват пропаганда и всяват паника и страх, може ли да ми обяснят ТЕ НА МЕН за какво ги слагат всичките тези ограничения и мерки "ДА СЕ СПРЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОВИД" след като те самите казват, че в бъдеще ще има по 10 000 зарезени и по 5000 умрели на ден??? После се чудете защо никой не иска да се ваксинира

37

Анонимен

преди 3 месеца

Значи ми стана ясно, че този Иво, останалите математици нарочно ви тролват и нарочно се опитват да ни ядосат