Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Интересен пъзел занимава изследователи от Нова Зеландия, които в продължение на седмици се опитват да разберат как един човек е заразил други трима без изобщо да има какъвто и да е контакт с тях. На помощ на учените идват видеозаписи и генетични тестове, за да се реши загадката.

Още по темата

Става въпрос за случай, при който мъж с положителен тест е бил изолиран в хотелска стая, предава БГНЕС. Други трима, с отрицателни тестове, но обитаващи стаи на същия етаж, са дали положителни проби за вируса. Според епидемиологичните изследвания заразяването най-вероятно е станало в коридора от двете страни на стаята. Вратата на заразения мъж е била отворена само за няколко секунди, позволявайки на въздуха от стаята му да се разпространи по коридора. Така и хора от другите стаи, с които не е имал никакъв контакт, са били заразени.

Според изследователите, разследвали този случай, това е допълнително доказателство за високия процент на заразност на вируса, както и доказателство за ефективността на ваксинацията. Учените направили експеримент, който показал, че един ваксиниран човек, останал в стая с трима болни, не е заболял.

Случаят на заразените в коридора е от юли, когато цял полет от Филипините до Нова Зеландия е поставен под карантина в хотел.

Вратите на стаите са били отваряни само за доставка на храна и за извършване на PCR-тестове. Според разпоредбите на хотела е било забранено вратите на стаите да се отварят едновременно.