Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) обяви, че ще изисква от всички чуждестранни граждани, пресичащи границата, да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19, включително и от тези, които влизат в страната по необходимост, а не с цел туризъм.

"От 22 януари 2022 г. Министерството на здравеопазването ще изисква от гражданите на чужди държави, които искат да влязат в САЩ през сухопътните гранични пунктове и фериботните терминали на границите с Мексико и Канада, да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19 и да представят съответните документи", се казва в съобщение за пресата.

Според изявлението ограниченията ще важат за всички граждани на други държави, независимо от причината за влизане в страната, включително и за тези, чието пътуване е наложително. Правилото няма да засегне лицата с разрешително за пребиваване. Новото изискване има за цел да намали тежестта върху здравния сектор на страната, както и да улесни трансграничната търговия и пътувания.

През ноември Ройтерс съобщи за намерението на американските власти да разширят обхвата на изискването за сертификат за ваксинация от 22 януари и за чужденците, които пресичат сухопътната граница на страната по необходимост, а не с туристическа цел. Според агенцията в тази категория влизат чужденци, принудени да преминат границата по наложителни причини, като например шофьори на камиони, представители на чужди държави и техните власти за справяне с различни извънредни ситуации. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase