Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и заети в заведенията за хранене и развлечения ще предложи Столичната РЗИ. Друго предложение е работното време да бъде ограничено до 22 часа и да има пълно спазване на достъпа със зелен сертификат. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти. Причината - сериозен ръст в заболеваемостта.

В петък по тези мерки ще заседава Националният щаб. Кунчев обясни, че ще има няколко дни, преди мерките да влязат в сила, за да има предвидимост.

Областите, където заболеваемостта е най-висока, са Благоевград, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, София град и София област и в тях вече е обсъдено въвеждането на конкретни мерки.

Предлага се част от учениците да преминат изцяло онлайн до края на срочната ваканция.

По думите му за някои от областите трябва да се въведе ротационният принцип за обучение на учениците след 4-ти клас.

Столичната РЗИ предлага учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат на изцяло онлайн обучение от понеделник, 24 януари, до настъпването на междусрочната ваканция, а учениците от 1 до 4 клас, както и 7, 10 и 12 клас да се обучават в присъствена форма, обясни Кунчев.

Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна, посочи той.

По думите му заболеваемостта варира в пъти в отделните области - от 250-300 на 100 хил. в Кърджали и 1300-1400 - в София и в Благоевград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase