Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три поредни дни новозаразените регистрирани са над 10 хиляди за денонощие. На места локалните мерки започнаха и в две общини в Бургаско има частичен локдаун. Въпреки внушителният брой на позитивни с коронавирус в столицата, обаче нови мерки няма да бъдат предприети. Това реши Областният щаб, въпреки че в сряда столицата премина прага от 2 хиляди заразени на 100 хиляди души.

Учениците могат да си останат вкъщи и по-рано от предвидената междусрочна ваканция - заяви образователният министър. А математици предлагат нов модел за изчисляване на заетите интензивни легла - така че да се облекчи натискът, предава Нова тв.

Все още няма зона у нас, която да е достигнала 80% заетост на интензивните легла за пациенти с коронавирус. Северният Централен район обаче вече е със запълнен капацитет от над 75 на сто от местата за най-тежките случаи. А други две зони са запълнили местата в болниците наполовина.

Според математика, изготвящ ежедневния анализ на ситуацията - проф. Витанов, ако страната се раздели на 5 зони, вместо на 6, както е сега - във всяка ще попадат големи области с университетски болници и няма да се стига до бързо изчерпване на местата. А на този фон вече имаме и първа област, която въвежда онлайн обучение за всички ученици – Благоевград.

Още по темата

Здравните власти в столицата ще реагират на ръста на новите заразени с поредно увеличение на местата в болниците - от петък леглата стават общо над 2 000 - за леки и по-тежки случаи. "Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска от пациентопотока", твърди  д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Тече подготовка за разкриване и на още педиатрични легла за малките пациенти, които търсят помощ от много краища на България. В педиатричната болница всички 11 места са заети.

 "Във вторник сме превели едно дете от провинцията, интубирано, то постъпи в Пирогов, след наша консултация", заяви д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

"Знаете, че в провинцията малко или много са по-зле оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата, така че може би в някакъв момент ще се наложи да поемаме деца и от там", категоричен е Иван Кючуков, областен управител на София област.

А в друга област с рекорден брой заразени - Бургас, 2 общини наложиха частичен локдаун -  временно затвориха социални центрове, пенсионерски клубове, детски градини и ясли. Спрени са и масовите събирания. „ Трябва да направим и затваряне на училищата, знам, че е краят на срока, но здравето е по-важно”, заяви д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе.

Може да се стигне до временно затваряне на училища на локално ниво и преди междусрочната ваканция, заяви пред Нова тв образователният министър. "Ако МЗ реши, че трябва да ги затворят по-рано, ще го направят - това е тяхно право, за да опазят здравето", категоричен е образователният министър академик Николай Денков.

В късния следобед такова решение взе областният кризисен щаб в Благоевград - от понеделник всички ученици минават онлайн за седем дни и ще има вечерен час за децата.

За да има по-ясна картина за ситуацията в страната, математикът изготвящ анализа за броя заети интензивни легла - проф. Витанов, предлага промени в зоните, на които е разделена България.

Днес парламентът ще изслуша доц. Ангел Кунчев за изработването на механизъм за взаимодействие между различните министерства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase