Намираме се в разгара на петата COVID вълна. Има ли сериозен натиск върху общинските болници?
 
"В различните региони нещата са по различен начин. При нас вълната тепърва набира скорост, в други населени места има проблеми с легловата база. Чуваха се съобщения, че са връщали пациенти, за които колегите не съобщават. Но най-вероятно до седмица в цялата страна вълната ще бъде в разгара си. Има натиск, но засега се удържа положението", каза председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан Неделчо Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Динамиката е голяма. Сега тепърва започват изследвания и прегледи при личните лекари. Към обяд хората, които са с позитивни тестове, прииждат като вълна. Следобед излизат PCR-ите, тогава също има вълна на пациенти, които са за преглед. Общият брой на леглата в болницата са 103, като 32 от тях са Ковид. По повод разширяването на легловата база - не е проблем, но персоналът е проблем", коментира Тотев.
 
"Години наред бяха проспани в неадекватна кадрова политика от страна на държавата. Младите лекари продължават да бягат от България, търсят по-добра реализация и по-добро заплащане. В извънболничната помощ нещата са различни и като заплащане, и като отговорност. В момента имам остра нужда от анестезиолози, защото нещата излизат извън контрол", добави Неделчо Тотев.
 
На въпрос относно положението в тяхната болница със сметките за ток, той отговори: 
 
"Не знам дали има болница, която може да се справи. В Северна България има инициатива на колеги, които решиха да напишат писмо към управляващите да се вземат мерки по отношение на безумно повишените цени на тока и газта. Това повлича след себе си и други скокове в цените, дефицит в някои лекарства и консумативи. Ние настояваме това, което е завишено, да бъде компенсирано. Няма да издържим. Всички са на прага на отчаянието."
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase