Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните лидери, че коронавирусната пандемия „далеч не е към края си“, предаде Би Би Си.

Шефът на СЗО е против предположенията, че новият доминиращ вариант Омикрон е значително по-мек и е елиминирал заплахата от вируса.

Още по темата

Предупреждението идва на фона на рекорден ръст на новите случаи в някои европейски нации.

Франция съобщи във вторник за близо половин милион новорзаразени.

На пресконференция в централата на СЗО в Женева д-р Тедрос Гебрейесус заяви, че Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица.

И ако средностатистически вариантът е по-мек, „схващането, че е по-меко заболяване, е заблуждаващо“. „Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и смърт и дори по-леките случаи запълват здравните заведения“, каза ръководителят на СЗО, цитиран от БНР.

„Особено съм притеснен, че много страни имат ниски нива на ваксинация, а хората са изложени на много по-голям риск от тежко протичане на болестта и смърт без ваксина“, посочи Гебрейесус.

Междувременно в Дания бе съобщено за рекордните 33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните власти в Италия регистрираха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предишния ден.

Франция пък съобщи за 464 769 нови инфекции на дневна база вчера – рекорд, който четири пъти надхвърля данните за понеделник, когато бяха установени 102 144 случаи на коронавирус.

За сметка на това в други европейски страни броят на новозаразените започва да спада – например в Ирландия и Испания.

 

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 3 месеца

Да перифразираме Роналд Рейгън: "Ние сме от СЗО и сме тук, за да се погрижим за Вашето зраве" ( "Ние сме от правителството и сме тук, за да ви помогнем" ) !

56

Вир0$

преди 3 месеца

Пандемията не, но СЗО приключи като организация в този си вид.

55

Анонимен

преди 3 месеца

Ако в Европа не се бяхме ваксинирали, новите случаи щяха да са 10-20 пъти повече.