Снимка: Pixabay
"Вариантът Омикрон има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст", заяви пред bTV д-р Калин Личиски, началник по педиатрия в болница "Токуда". 
 
"В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца", допълни д-р Лисички.
 
"Като протичане заболяването започва с банална хрема - запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца", обясни педиатърът.
Още по темата
 
Той обясни още, че лекуването протича в зависимост от състоянието им. 
 
Друга особеност на този вариант е развитието на ларингит.
 
"Това заболяване обикновено започва доста драматимно - нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза", обясни още д-р Лисички.
 
"Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето и стане синкав - тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни - всичко това са алармиращи симптоми", допълни лекарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase