Снимка: БГНЕС

В България винаги сме били на първо място в последните 5-6 години по смъртност и и си оставаме на първо. Няма как сега да се оправдаваме с Covid-а. Това каза в интервю за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

По думите му коронавирусът сякаш фокусира вниманието върху себе си и всичко друго се пренебрегва, но е много висока смъртността от други заболявания.

При нас вълната още не е в разгара си. Не че не зачестяват случаите и леглата все повече и повече се пълнят, но към момента все още имаме свободни такива, каза той.

Болницата в Чирпан има 32 легла за пациенти с коронавирус, от които към тази сутрин 18 са били запълнени.
Голяма част от малките общински болници от първо ниво нямат интензивни легла, уточни д-р Тотев.

Малко са болниците, които имат т.нар. реанимационни легла, защото трябва да са обезпечени с персонал.

Болничният директор разказа, че цените на тока сериозно са ударили лечебното заведение, а сметката за газ ги е туширала.

Според д-р Тотев трябва да се акцентира върху компенсации, които да покрият тези цени на тока и на горивата.

Все още има дефицит на лекарства от първа линия за лечение на Covid, подчерта той и апелира за адекватна лекарствена политика.

Коментари Напиши коментар

32

Диана

преди 3 месеца

До Анонимен33 Драмата е там, че човекът си отива преждевременно, не може да изживее живота си, живее като скот..Лекарите бяха нещо друго, бяха Лекари! Съсипаха всичко тези наши политици..Нямаме политици...Няма и да имаме ако оставим БСП и СИЕ да се развяват в политиката и де що е кадърно да го съсипват да не би да ги измести...

31

Диана

преди 3 месеца

А това е много лошо и много тъжно!..30 години не можем да се оправим от прехода на БСП и сега пак ги избрахме - това на какво ви мирише? На мен ми мирише на спешно изхвърляне БСП и СИЕ от политиката - всичко друго им е важно, но не и хората!

30

Анонимен

преди 3 месеца

До: номер 33 Драмата е в цялостната ни система на здравеопазването, по-точно в нейното плачевно състояние! И майка ми и баща ми починаха и аз съм минал през тази система и за двамата - гледат на пациента като на спестовна касичка, защото гледат да "усвоят" клиничната пътека. След като минат няколко дена и пътеката е "усвоена" те изритват на улицата като мpъcно коте - пишат те "клинично здрав", излекуван, дори да умираш и после оправяй се сам! Лично съм го преживял!