Снимка: БГНЕС
"Репродуктивното число се задържа около 1,2 – 10 души заразяват 12", каза за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.
 
Математикът поясни, че през тази седмица има двойно повече случаи дневно в сравнение с миналата седмица, а същевременно бройките в болница и в интензивно отделение се задържат.
 
Според Томов здравната система е на предела на капацитета си.
 
Томов посочи, че новият план на правителството за управление на кризата не е добър.
Още по темата
 
"Поначало планът е лош, а още по-лошото е, че не се спазва и не се налага. Трябва да се наложи със сила, да се упражни контрол от правителството. Досега естествено обръщане на вълна у нас не е имало, винаги обръщането е било вследствие на мерки", смята Лъчезар Томов.
 
Той посочи още, че маската е "колективна отбрана, вид щит – те са в строя на войската и това е щит, който трябва да носят за партньора отдясно", но всеки мисли само за себе си.
 
Според Томов заболеваемостта при децата е рекордна.
 
Лъчезар Томов е на мнение, че фалшиво отрицателните резултати от тестовете на децата в училище са "много по-редки от фалшиво положителните". 

Коментари Напиши коментар

58

53 от 1 умник

преди 3 месеца

щото мяза на графит кът са пиши ?

57

математико

преди 3 месеца

кой е луд да спазва лош план, освен ако не е математиква?

56

Истината

преди 3 месеца

Много грешки допуска този математик. Ето две от тях. Броят на новите случаи в България се увеличи не двойно, а с 30% за последните 7 дни спрямо предишните 7 дни - от 36530 на 47545 новозаразени за 7 дни. Втора грешка е, че твърди, че вълните на епидемията винаги са преодолявани чрез мерки, а истината е, че мерки се въвеждаха няколко дни след като вълните започваха сами да затихват. Има и други грешки в твърденията му.