Кадър: БНТ

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес-утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок“, обясни Такева пред БНТ.

Още по темата

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.
Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

 

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 3 месеца

Оплаквайте се на Костя Копейкин от Партия Възраждане, на Чалгарите на Тошко Африкански, на Мангъров и Чорбанов. Всички да отидат пред парламента, за да се срещнат с депутатите на партия Възраждане, а Копейкин ще ги поздрави онлайн от екрана.

97

нагли

преди 3 месеца

От какво капнаха- походиха малко присъствено и айде рев- друго си е онлайн претупат презентацията и заплатката си върви. Усетиха на хляба мекото и тези.

96

Анонимен

преди 3 месеца

Онлайн- веднага! В училищата масово са болни- и деца и учители и родители. Положението е извън контрол, спрете това безумие, какво се чака още да стане??? Или си подавайте оставките!!