След две годшни на пандемия вече е ясно, че пациентите, които са прекарали COVID-19, се сблъскват с много кожни проблеми. 
 
"Категорично поне 1/5 от хората, които проявяват симптоми на Ковид, имат и изява на кожни състояния", посочи дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите й това са симптоми, свързани с промяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 основни групи обриви:
 
"Първата група са с тип чилблейн и засягат предимно крайниците – ръце и крака, с появата на фини малки зачервени области, които са силно болезнени, поради факта, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове".
 
"Вторият тип обрив са ортикариалните изяви, които са характерни с много силен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в рамките на деня да променят своите позиции"
 
"Третият вид обриви са по-грапави, имат чувствителност и болезненост при докосване и се срещат по-често при малките деца. С Омикрон тези случаи зачестяват", изброи доц. Райкова.
 
"Това не е симптом, който стартира в самото начало на заболяването, а се появява в по-късни етапи. След 2-4 седмици започва едно по-силно оредяване на скалпа и това много притеснява хората. Ако не се вземат мерки, това може да продължи месеци и е хубаво да се приемат специфични витамини, соли, растежни фактори", обясни дерматологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase