Снимка: БГНЕС

Доктор Марк Сийгъл е клиничен професор, водещ на медицинско предаване в нюйоркско радио и медицински анализатор на Fox News. Той споделя за част от своята практика пред New York Post.

Много хора, които са ваксинирани, подсилени с бустерна доза или са преболедували COVID, са бесни, че са заразени. Те вече не вярват нито на лекарите, нито на президента Джо Байдън.

Какво казвам на моите пациенти, които се чувстват разочаровани, че са заразени с Омикрон, въпреки че са направили три ваксинации?

Няколко от моите пациенти дойдоха при мен разочаровани, че ги агитирах да си сложат две дози от ваксините, а после и бустер.

От една страна, мога да ги уверя, че техните ваксини не са били пропилени - по-малко вероятно е да се разболеят тежко от COVID след ваксинация. Мога да им кажа, че макар да ми се искаше да не са заразени с Омикрон, сега са защитени и срещу по-опасната Делта. Целият имунитет, независимо как го получиш, има значение.

Експертите се чудеха дали много по-леките симптоми на Омикрон са резултат от естествено по-лек вирус, пациенти с имунитет чрез преболедуване или ваксинация или комбинация от трите. Разбира се, има индивидуални вариации в зависимост от основното заболяване и имунния статус, но повечето учени са съгласни - колкото повече имунитет от всякакъв вид към COVID, толкова по-добре.

Множество проучвания показват, че Омикрон засяга горните дихателни пътища много повече от белите дробове, въпреки че е много по-преносим от всеки друг вариант. Точно това се случи в по-късните етапи на пандемията от испански грип от 1918 г., според Джон М. Бари, автор на книгата "Големият грип: Епичната история на най-смъртоносната чума в историята".

Няма гаранция, че същото ще се случи и сега, но би трябвало нашите лидери в общественото здравеопазване да направят сравнението, а не само да се насажда страх.

Манията за тестване и изолация е контрапродуктивна, не само защото ни липсват лесно достъпни домашни тестове, но и защото вирусът вече е почти навсякъде, а изолирането, ако не сте болни, не намалява количеството на вируса, циркулиращ в общността.

Повечето американци признават, че Джо Байдън е прекалил с обещанията за ваксината. Ваксините имат две основни цели: да предотвратят разпространението и да намалят тежестта. И въпреки че иРНК ваксините ясно намаляват тежестта на инфекцията, особено при скорошно усилване, те очевидно не предотвратяват разпространението. Това прави аргументите на властта неубедителни - защо да налагате ваксина, която не предотвратява разпространението на вируса?

Д-р Какото Ивазаки, световноизвестен имунолог в Йейл, ми каза, че работи върху ваксина за предотвратяване на инфекцията като блокира усвояването в носните проходи. Това може да е ваксина, която си струва да бъде наложена на определени групи в името на обществената безопасност, но до нея остават най-малко няколко месеца.

Междувременно единственото, което имаме, е жестоката реторика срещу неваксинираните и последствията от свръхобещаването на животоспасяваща ваксина от фармацевтичните компании, медиите и политиците.

И обществеността не вярва на нито един от тях - или, в този смисъл, на лекари като мен, които са били на фронтовата линия, спасявайки животи, но след това твърде често вдишват догмата на упрека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase