Снимка: БГНЕС

Все повече бебета влизат в болница с Омикрон в сравнение с предишни вълни на пандемията. Заболяването им, обаче, минава в пъти по-леко, сочат данните от първия анализ, изготвен въз основа на болните в здравните заведения.

Още по темата

Данните, събрани за правителствената комисия SAGE, установяват, че бебетата под една година съставляват по-голямата част от приетите деца до 18-годишна възрласт. При предходните вълни от щамовете Алфа и Делта 30% от постъпилите в педиатрии бяха бебета на възраст под една година.

Въпреки увеличаването на хоспитализираните бебета, обаче, те все по-рядко биват приемани в отделения за интензивно лечение, и почти няма случаи на дете с нужда от кислород.

При вълната с щама Делта около 20% от подрастващите, приети в болница, се нуждаеха от допълнителен кислород, в сравнение с 12% за заразените с щама Омикрон.

Няма нито един смъртен случай на дете, заразено с Омикрон.

Професор Калъм Семпъл от университета в Ливърпул, чийто екип извършва анализа, смята, че данните са "успокояващи".

Основните симптоми на Омикрон, регистрирани при бебета, са висока температура и хрема. В някои случаи се среща и особена „лаеща“ кашлица, която е симптом на инфекция на горните дихателни пътища./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase