Снимка: БГНЕС

Четири стъпки предвижда Националният план за справяне с пандемията. Според депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на "Пирогов" Асен Балтов, той обаче е прах в очите на хората.

Според него в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна - твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално. Той допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Още по темата

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори - тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на на служебното правителство, отбеляза Балтов. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, изтъкна той пред БНТ.

Бившият директор на "Пирогов" призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел.

Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase