Снимка: БГНЕС

Времената на локдауна са към своя край: африкански експерти вече не смятат, че той е подходяща мярка срещу пандемията. И ваксините няма да спасят Африка. Мотото там гласи: "трябва да се научим да живеем с коронавируса".

Бриджит Аканкваза е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица отново ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря отново училищата си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Експертите предполагат, че голям брой деца в африканските страни вече няма да се върнат в училище. След като пандемията от коронавирус замрази обществения живот през пролетта на 2020 година, много от тях бяха принудени да започнат работа, за да издържат семействата си, а много момичета бяха принудително омъжени. Но след локдауна животът в Африка сега явно отново започва да тече постарому.

Ще стане ли коронавирусът ендемия?

Строгият локдаун вече не е най-добрият начин за ограничаване на Ковид-19, казва Джон Нкенгасонг, директор на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, според него, е вече отминало. Южна Африка очевидно дава добър пример в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за балансираната реакция в отговор на последната вълна от инфекции, предизвикана от варианта Омикрон.

От края на ноември 2021 Южна Африка отбеляза рязко покачване на инфекциите с Ковид-19 - по времето, когато навсякъде в света предупреждаваха за опасността от Омикрон. Но заболяванията протичаха по-леко от очакванията, поради което правителството не наложи никакви драстични ограничения. Преди Нова година правилата дори бяха облекчени, а междувременно броят на новите инфекции намаля. Според Волфганг Прайзер, вирусолог от университета в Стеленбош, по-голямата част от пълнолетните южноафриканци (между 60% и 80%) вече са прекарали инфекция с коронавируса - още преди четвъртата вълна на пандемията, предизвикана от Омикрон. Това, според него, е създало - и то относително бързо - един базисен имунитет, който е спасил Южна Африка от най-лошото.

Към момента напълно ваксинирани срещу коронавируса са едва под 10% от африканското население. Нкенгасонг се опасява, че с оглед на бавния темп на ваксинации Ковид-19 може да стане ендемичен за континента - ако Африка не успее до края на тази година да увеличи нивото на ваксинациите до 70 или 80 процента.

Опасността от ендемична ситуация съзират редица учени по света. Това означава, че вирусът на практика ще остане да присъства постоянно, подобно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканския лекарски съюз, "има голяма вероятност за ендемия". "Няма шанс да увеличим процента на ваксинациите в Африка до 60% или 70% през следващите няколко месеца. Това е нереалистично", казва тя.

Според нея ще има силни сезонни изблици на инфекции, но ваксините не са единственото нещо, което помага. "Роля играят също предпазните маски, както и спазването на социална дистанция", казва експертката и добавя: "Едно е сигурно. Само с ваксини никога няма да излезем от тази ситуация."

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, смята вирусологът Прайзер. "Цената би била твърде висока - ще има голям брой тежки за овладяване и дълготрайни инфекции - тук говорим включително и за пост Ковид, както и за множество смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон", казва експертът.

Яп Бум е регионален представител за Африка на Epicenter, изследователския клон на организацията "Лекари без граници". Според него все още не може да се предвиди как ще се развие пандемията. Интересен е фактът, че Омикрон би могъл да измести всички останали варианти: "Ако се стигне до такава стабилност и никой друг вариант не надделее, ще трябва да  се научим да живеем с вируса. Особено по-възрастните и болните хора ще трябва да са готови да се ваксинират, включително и преди пътувания“, каза Бум пред Дойче Веле.

Той не смята, че ограниченията за пътуване ще останат в сила в дългосрочен план. „Защото ако Ковид стане ендемичен, вирусът ще се среща навсякъде и всеки ще се заразява с него редовно, дори и да е не особено силно разпространен. Такъв явно ще бъде новият ни живот“, казва той.

Коментари Напиши коментар

54

до 52 от африканчо

преди 1 седмица

В африка хората си мрат като мухи и на никой не му пука. Там само от физически глад умират над 10 милиона годишно. Не става за сравнение с Европейските държави.

53

Дрът Пърч

преди 1 седмица

В Африка винаги се е разчитало на естествения подбор.То няма и как. Хората там са "по-близко до природата" :-)

52

Анонимен

преди 1 седмица

Там където не се финансира убиването, вирус няма. А там където убиването е първата цел, като в Европа на Урсула, там крематориума на концлагера работи с пълна сила. Дори поставят канадци че местните нещо не убивали добре.