Снимка: Instagram

Eдна трогателна снимка се разпространява масово в интернет през последните дни - млад мъж от племе в бразилската Амазонка носи баща си на гръб за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Кадърът се превърна във символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света.

Снимката, направена от лекар, показва 24-годишният Тауи, който носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу COVID-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от COVID-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. Проучване на Apib, бразилска неправителствена организация, казва, че само между март 2020 г. и март 2021 г. са загинали 1000 местни жители.

Тауи и Уаху принадлежат към местната общност Zo'e, която има около 325 членове. Те живеят в относителна изолация в десетки села в район, еквивалентен на 1,2 милиона футболни игрища в северния щат Пара.

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно поради хронични проблеми с урината. Той изчисли, че Тауи е носил баща си на гърба си в продължение на пет до шест часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. За здравния екип, придружаващ Zo'e, се появи предизвикателство: би било невъзможно здравните работници да отидат във всяко село, тъй като ще отнеме седмици, за да ваксинират всички, поради това колко са разпръснати.

Така те издигнаха колиби в гората и e договорена система за ваксинация с общностите чрез радио. "Приехме практики, които зачитат и отчитат културата и знанията на хората от Zo'е", казва д-р Симоес.

През септември Уаху издъхва по неясни причини. Тауи остава със семейството си и наскоро е получил бустерна доза срещу COVID-19

Коментари Напиши коментар

174

Анонимен

преди 1 седмица

Е, ясно, че ни смятате за ***, ама чак толкова не сме.

173

Анонимен

преди 1 седмица

Какви са тези писания романи бе вие вярвате ли си нс което сте публикували

172

Анонимен

преди 1 седмица

до 179 *** .Искаш да кажеш ,че в следните 30 века до поне 1900 години след нас аборигените ще търсят още колелото ли бе инфантиляк ? Каквато цивилизация имате в Африка без белите хора такава ще има и планетата т/е никаква ти бавноразвиващомозъчно осакатено комуно го-ве-до.