Снимка: БГНЕС

Заради Омикрон България може да влезе в четвъртия -  критичен етап, до края на месеца. Това означава, че ще бъдат заети над 80 на сто от интензивните легла, и може да се стигне до локдаун и затваряне на училища.

Тези прогнози бяха направени ден след обявяването на новия план срещу пандемията.

След пет дни 2 от общо 6-те зони, на които е разделена България ще са с 50% заетост на интензивните легла, показва математическият модел. Става дума за "Северозападния" и "Североизточния" район. Тогава за учениците планът предвижда спиране на заниманията по интереси със смесване на паралелки, отмяна на планираните екскурзии и зелени училища, както и на организираните посещения на учениците в музеи и театри, съобщава Нова тв.

А в една от зоните след само 5 дни трябва да спре изцяло присъственото обучение за учениците, защото там заетите интензивни легла ще са достигнали критичните 80%. Това е "Северният централен" район.

Независимо от ситуацията с пандемията обаче не е предвидено затваряне на яслите и детските градини в нито един от етапите.

Русе попада в клъстера, който е най-застрашен от въвеждане на по-строги ограничения, включващи и затваряне на училищата. В Математическата гимназия в града и сега 50% от учениците вече са в онлайн обучение заради карантина.

Според вирусолози рискът за здравето при децата с новия вариант Омикрон не е по-голям в сравнение с предишните варианти.

„При децата много повече е предаването на вируса, отколкото самото заболяване, те прекарват толкова леко, че в повечето случаи не разбират”, казва вирусологът проф. Радка Аргирова.

Николай Витанов е математикът, изготвил анализа с какво темпо предстои да се напълнят интензивните отделения у нас. Но не на база само наличните в момента легла, а на целия капацитет на здравната система.

„Взима максималния брой легла, които биха могли да се разкрият и от там нататък вече няма накъде да се разкриват легла и стигне ли се до 80% там трябва да се знае, че ситуацията е сериозна в съответната област. Към края на месеца цялата страна ще е на 80%”, обясни математикът.

Очакванията са скоро недостигът на интензивни легла да е в критичната четвърта фаза.

Коментари Напиши коментар

15

Глух Пор

преди 1 седмица

В Русе явно ще се мре яко. Гответе чувалите.....и си приберете мижавото хонорарче за тия глупости. Щото големите парчета от ковид тортата не са за журналисти.

14

Русчуклия

преди 1 седмица

Русе, винаги пръв във всичко.

13

Анонимен

преди 1 седмица

Изкарах страшилището омикрон с лека кашлица, болка в гърлото и запушен нос. Не зная какви са тия хипохондрици, които ще ходят да лежат в болници, защото им тече носа... Всеки го кара различно! Ти леко, братчед ти - опело!