Снимка: БГНЕС

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 години, които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

Коментари Напиши коментар

9

Доктор

преди 1 седмица

До АнонименЗащото е фалшива пандемия, не го ли разбра за 3 години!

8

Анонимен

преди 1 седмица

Голям праз!

7

Алтерниращ веганист

преди 1 седмица

Изискването за отрицателен тест при влизане в ковидарника е напълно безсмислено, тъй като разпространението на омакрон в българия вече повече от страните в т.нар. червена зона. Един вид идващите в българия трябва да не с заразени, за да могат да се заразят в ковидарника. Разбира се изискването за пълно ваксиниране е напълно оправдано.